Данъкът на Шемета взриви финансовия свят

Алгирдас Шемета

Европейската комисия огласи на 14 февруари схема за данъчно облагане на финансовите транзакции (данък Тобин), което ще засегне търговията във всички финансови центрове по света. Готовност да въведат налога заявиха на 22 януари 11 държави от еврозоната – Германия, Франция, Австрия, Италия, Белгия, Португалия, Испания, Словения, Словакия, Естония и Гърция. Те се надяват да получат 30-35 млрд. евро приходи от този данък.

Комисарят Алгирдас Шемета, който отговаря за данъчната политика на Европейския съюз, определи схемата като безспорно справедлива, технически устойчива и правно обоснована. С това обаче категорично не са съгласни Вашингтон и Уолстрийт, Лондон и Люксембург.

Брюксел предлага данък от 0.1% върху стойността на търговските сделки с акции и облигации и 0.01% по транзакциите с деривативи. Той ще се отнася за всяка финансова институция – страна по сделката, чиято централа е в блока, одобрил данъка или ако операцията е осъществена за сметка на клиент от тази зона. Еврокомисията отива и още по-далеч, като ревизира първоначалното си предложение за обсега на действие на данъчното бреме. Според схемата на Шемета налогът ще се прилага и за транзакции с акции, облигации и деривативи въз основа на мястото, където са емитирани книжата, независимо дали сделки с тях се сключват в Азия, САЩ или Великобритания. Казано по друг начин, в хазната на 11-те държави ще влизат милиарди евро от финансови операции по целия свят – от щатските банки, търгуващи с френски облигации в Ню Йорк, до английските финансови групи, купуващи акции на германски компании в Лондон.

Повече от ясно е, че в този си вид Тобин ще бъде атакуван от Вашингтон, от правителства в Европа и от големи финансови групи, които са готови да го спрат на границите на 11-те. Коалиция от щатски бизнес обединения, включително и Търговската камара на САЩ и Форумът за финансови услуги (който защитава интересите на най-големите щатски финансови групи), вече са изпратили до Брюксел възражение срещу едностранното налагане на данък върху глобалните финансови транзакции. В писмото до Шемета пише, че тези странни и едностранни теории за данъчна юрисдикция са безпрецедентни и несъвместими със съществуващите норми на международното данъчно право и съществуващите от години договорни ангажименти. Изразяват се и опасения, че въвеждането им може да доведе до двойно и многократно данъчно облагане, до израждане на международното данъчно сътрудничество и до търговски протекционизъм.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст