Те продадоха България на монополите!

Лидия Шулева и Милко Ковачев (вдясно) бяха основните фигури при продажбата на ЕРП-тата.

Спомняте ли си финалната сцена на филма Капитан Петко войвода, когато старият борец за свобода и правда развя от покрива байряка, на който пишеше: Те погребаха България? Ако беше жив днес – на фона на всенародните протести срещу надутите от монополите сметки за ток – Капитан Петко сигурно щеше да вдигне друго знаме, на което да пише: Те продадоха България на монополите. Кои са те ли? С кого да започнем по-напред? Може би с Иван Костов – който сега се е вживял в ролята на ментор и тръби от парламентарната трибуна и телевизионните студия, че проблемът с цените на електроенергията бил заради господстващото положение на пазара на фирмите в бранша и те вече злоупотребяват с него. Факт, така е. Но г-н Костов, когато подписахте дългосрочните договори за ТЕЦ Марица-изток 1 и ТЕЦ Марица-изток 3 през 2001 г., не си ли давахте сметка, че ги бетонирате на пазара за 15 години напред? И дали не обрекохте либерализацията на енергийния пазар в зародиш, давайки на двете централи висока фиксирана цена за изкупуването на тока?

Всеки, който се съмнява в това, е достатъчно да си погледне сметката за електроенергия, където зад графата невъзстановяеми разходи се крият именно тези дългосрочни договори, изсмукващи по три стотинки и кусур на всеки киловатчас.

Разбира се, запазено място в класацията на довелите ни до днешния хал има и Симеон Сакскобургготски вкупом с министрите му Лидия Шулева и Милко Ковачев. Те харизаха електроразпределенията на България на уж реномираните чуждестранни инвеститори, гарантирайки им феноменалната за подобна дейност норма на възвръщаемост от 16 на сто. Същите тези хора навремето ни увещаваха как от раздържавяването ще спечелят най-вече потребителите, защото ще бъдат привлечени западни компании, които ще приложат у нас натрупания си опит. Ами, приложиха го, докарвайки ни до двойно поскъпване на електричеството в сравнение с годините преди приватизацията на енергото. Сегашната ситуация, която е на ръба на гражданските безредици, ясно показва какво е отношението на хората към ЧЕЗ, EVN и наследника на E.ON – Eнерго Про. Иначе, случайно или не, ексминистър Милко Ковачев се сдоби със сладка служба в БНП Париба, която водеше консорциума, консултиращ приватизацията на седемте електроразпределителни дружества.

Следващите в листата са Сергей Станишев заедно с енергийните си министри Румен Овчаров и Петър Димитров.

От няколко години ГЕРБ води политика на поощряване на монополите във всеки един сектор, без да реализира ефективен държавен контрол върху тяхната работа или отношенията им с потребителите. Точно тук се усеща много ясно липсата на сериозна държавност, заяви червеният лидер по повод протестите срещу високите цени на тока. Само че, г-н Станишев, не е признак на сериозно държавническо мислене да говорите на ангро и за национализацията на електроразпределителните предприятия. Първо, какъв знак ще е това за всеки бизнесмен, решил да инвестира средствата си в България? Да не говорим за неизбежните съдебни искове за стотици милиони левове. А и какво – ще национализирате контролните пакети от 67% на енергодружествата? Ами останалите, които през борсата бяха изкупени почти изцяло от мажоритарните собственици? Нали ще останат пак в тях и те отново ще са тук? Или и тях ще национализирате? Сигурно тогава ще заприличаме на Венецуела, но сме в Европейския съюз. При вашето управление цените също бяха високи. Защо не национализирахте тези компании през 2008 година? Вярно, че политическата памет е къса, но точно когато вие бяхте премиер, от ЧЕЗ си бяха наумили, че ще въведат тримесечното отчитане и го направиха? Вярно, издъниха се много и вместо мащабна информационна кампания, от която всеки клиент да проумее какво точно ще бъде отчитано, кога и колко ще трябва да плаща, бе разпратено само по едно писмо с разписаните срокове за междинните плащания. И толкоз. В крайна сметка едни абонати трябваше да плащат по осем лева, а други се чудиха как им е прогнозирана месечна консумация от 80 лв., и то през лятото, при положение че дори нямат климатик в дома си? После се стигна до ненормалната ситуация пред шестте центъра, които тогава обслужваха двумилионна София, да се извиват огромни опашки, а гражданите с часове да чакат в жегата, за да си платят сметките за ток.

Изказвайки се така наперено, Станишев сигурно е забравил и как ЧЕЗ дръпнаха шалтера на неговия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Нищо че си беше платил фактурата по банков път, пак го обръснаха с четворно увеличената такса за пускане на мощност.

Ами откровено наглото и цинично изказване на тогавашния регионален мениджър на ЧЕЗ за България Любош Павлас, който по повод оплаквания на клиенти за завишени сметки при въведеното тримесечно отчитане на тока заяви: Предпочитаме нас да ни кредитират клиентите, а не ние тях. Защо тогава, когато хората също бяха убедени, че са скочили от трън та на глог, като са заменили държавния монопол с частен, лидерът на всички социалисти в Европа не говореше за национализация?

Къде беше сериозната държавност у енергийните министри на тройната коалиция, та да ограничат стотиците, та дори и хиляди разрешителни за изграждане на зелени централи? Те бяха построени в стил петилетката, вместо за пет – за три години, т.е. предсрочно. Много преди крайния срок – 2020 година. И тях ги плащаме сега всичките – като добавка за зелена енергия – на всеки киловат по 11 стотинки.

От ГЕРБ също няма какво да се правят днес на ощипани моми – по тяхно време бе пикът на фотоволтаичните централи, макар че творчески се опитват да го пришият само на Трайчо Трайков. Министър Делян Добрев пък след близо година на власт внезапно стопли, че моделът, по който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ценообразувала, бил сбъркан и се отчитали инвестициите на база на фактури, а никой не проверявал реално какво е направено срещу тях. Брей, ами нали точно вие направихте цяла парламентарна комисия, която да следи дейността на енергийния регулатор? Защо на никого от тези ваши вещи експерти не му мина през акъла мисълта, че моделът е сбъркан? Има ли смисъл изобщо да съществува тази комисия, след като явно нищо не вдява?

Управляващите вече години наред не успяват да разберат, че хората асфалт не ядат. И при перманентната неадекватна политика по отношение на доходите и заетостта нямаше как да не се стигне до сегашната ситуация. Хиляди са хората, които протестират на улицата. Както се видя, никой не го интересува, че сме били остров на стабилността, като не му стигат парите да си плати сметката за ток. Много е прав енергийният експерт проф. Атанас Тасев, като казва: Ако трябва да дестабилизираш едно управление, е необходимо съчетаването на много фактори, или само на един – нестабилна енергийна система в технологичен или ценови аспект.

Сериозна вина за дестабилизацията, разбира се, има и секторният регулатор – т. нар. независима Държавна комисия за енергийно и водно регулиране. Тя може да е всичко друго – но не и независима. От една страна, е политическият натиск на силните на деня, от другата, лобитата на енергийните компании. Труден баланс, както го установи и бушонът Ангел Семерджиев. Същият този човек, който в края на юни по повод увеличението на тока (което първо бе 10%, после стана 13%, а в крайна сметка излезе 13.6 на сто) ни убеждаваше: Можем да успеем да постигнем балансирано развитие на възобновяемите източници, без да се напряга изключително много пазарът. Независимо че цените на електроенергията в България са най-евтини в Европейския съюз, всяко повишение се приема изключително критично от потребителите.

Е, пазарът така се напрегна, че дълго ще държи влага на всички в комисията. Впрочем редно е да отбележим, че регулаторът е колективен орган и следователно вината за отпускането на юздите на електроразпределителните дружества трябва да е обща. Останалите попълнения са Андон Роков, който за кратко изпълняваше функциите на председател, Анжела Тонева, Костадин Балачев, Милена Миланова, Стефан Герчев и Цветанка Андреева. Всички те, заедно с Ангел Семерджиев, бяха назначени по време на управлението на ГЕРБ. Сега да видим ще има ли чистка в тези Авгиеви обори, или всичко ще си продължи постарому.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст