Бундесбанк: Германската икономика ще избегне рецесия

Migration Image

Германия е на път да избегне рецесията, тъй като показва признаци на растеж през първите три месеца на годината, съобщи Бундесбанк.

Най-голямата икономика в Европа се сви с 0.6 на сто през последната четвърт на 2012 година.

Бизнесът се очаква да стане по-склонен към инвестиции, след отчетения нарастващ оптимизъм сред компаниите и намаляващият страх от дълговата криза в 17-те държави от еврозоната. Това се посочва в изнесения месечен доклад на Бундесбанк. Според прогнозите на централната банка през първите три месеца на 2013-та се очакват положителни резултати в общото икономическо производство.

Растежът на икономиката може да ускори възстановяването на затъналата в рецесия еврозона. Държавите от валутния съюз продължават да въвеждат мерки за ограничаване на разходите и увеличаване на данъците, за да намалят дълговата тежест. Гърция, Португалия и Ирландия се нуждаеха от спасителни заеми от други членки на блока, а Испания и Италия регистрираха рекордна безработица и рецесия.

Прогнозата на Европейската централна банка предвижда свиване с 0.3 на сто на икономиката на еврозоната през 2013-та, а началото на възстановяването се очаква да започне в края на годината. Растежът е ключът към решаването на дълговата криза, посочва още Бундесбанк.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст