Дянков си отиде заради облигационна емисия

Migration Image

Симеон Дянков подал оставка заради несъгласието си правителството да емитира дълг от 800 млн. лв., с които незабавно да се платят дължимите субсидии на земеделските производители. Същите тези субсидии, за които се очакваха пари от Европейския съюз. Но те закъсняха и по тази причина вкараха хазната в непредвидени разходи. Ето за такива случаи са необходими финансови буфери в бюджета, от които финансовият министър се отказа още в края на 2009-а и ползваше за целта натрупаният от предишните кабинети фискален резерв. Сега обаче – в средата на февруари, той е на критичния си минимум от 3 млрд. лева. И изведнъж идва непредвидено плащане.

Финансовият министър не е прав точно в тази ситуация да се спасява като плъх от потъващ кораб. Защото нищо не пречи да вземе въпросните 800 млн. лв. от фискалния резерв и да плати с тях, а след това да го попълни с облигационна емисия или с пари от Евросъюза, когато те пристигнат. Дянков с благословията на премиера просто се възползва от случая, за да абдикира от България, чийто бизнес постави на колене с недалновидната си фискална политика.

Категорично трябва да се посочи, че плащането към земеделците няма да доведе до заплаха за валутния борд, както се опасяват някои хора. Истината е, че през всяка текуща финансова година фискалният резерв може да слезе и до нулата, стига когато годината изтече, той да е на нивата, записани в Закона за държавния бюджет. За 2013-а това ниво е 4.5 млрд. лева. А според заместник-председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Димитър Главчев резервът в средата на годината ще е 5 млрд. лева. Дано, защото иначе всички приказки за стабилност, с която управляващите се пъчат вече близо две години, ще се окажат въздух под налягане. Притеснителното е, че кабинетът ще запълни недостига на 800 млн. лв., които ще бъдат платени на земеделците със свръхкраткосрочни – шестмесечни облигации, които правителствените финансисти се надяват в сряда да продадат на цена от 0.3 – 0.5% годишно.

По предварителна информация банките ще ги купят. Въпросът е кой и кога ще плаща този дълг. Явно това ще прави следващото правителство през август. А дали тогава ще има пари? Ако се вярва на Главчев, ще има. А дали ще са достатъчни? Това дори и Бойко Борисов не знае. Не че ако има дефицит на ликвидни средства, ще дойде краят на света. Не и тази година, защото правителството, каквото и да е то, пак ще емитира облигации. И банките пак ще ги купят. Но точно така се влиза в дългова спирала, която за две-три години може да нокаутира т. нар. финансова стабилност в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст