През 1929 г. са обявени първите номинации за Оскар-те

Migration Image

На 18 февруари през 1929 г. са обявени първите номинации за Наградите на Академията.

Награда на филмовата академия на САЩ (съкращавана като Награда на Академията), известна още като Оскар, е най-значимата филмова награда в САЩ. Тя се дава всяка година от Академията на филмовите изкуства и науки – професионална почетна организация, в която към 2003 г. има 5816 гласуващи лица. Актьорите членове, които са общо 1311, имат най-голям дял в гласуването.

Наградите са известни като Оскари от името на наградата статуетка. Тя представлява фигура на изправен рицар, подпрян на меч. Не е съвсем ясно как наградата получава това име. Най-популярната история гласи, че библиотекарката на Академията Маргарет Херик, виждайки статуетката на една маса, възкликва: Досущ прилича на моя чичо Оскар!. За първи път това име се употребява от Уолт Дисни през 1934 г. в негова реч. Въпреки че в пресата това наименование набира популярност в края на 1930-а, Академията приема официално неговата употреба едва през 1939 година.

Първите награди са раздадени на банкет в Блосъм рум в холивудския Рузвелт хотел на 16 май 1929 г., но сред участниците в банкета няма особено напрежение, тъй като имената на победителите са известни от 18 февруари (три месеца по-рано). Първите наградени филми са заснети между 1 август 1927 и 31 юли 1928 година. Първоначално гласуват всичките членове на Академията, като номинират кандидатите във всички категории. След това пет комисии определят десетимата претенденти с най-много гласове за номинации в по три категории. Компетентно жури от петима членове отличава финалистите.

От 23 март 2002-а насам, церемонията по награждаването се състои в специално посветения на това Дом на Оскарите – кинотеатъра Кодак в Холивуд, недалеч от Рузвелт хотел.

Всяка година телевизионни коментатори, филмови и литературни критици правят списъци на любопитни моменти от събитието на годината за филмовата Академия. Това е повод за смях, равносметка и много нови контракти.

През 2001 за пръв път е връчена наградата за пълнометражен анимационен филм.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст