Акциите на ЧЕЗ и Енерго-Про с борсов спад

Migration Image

Седмицата започна със спадове на акциите на двете електроразпределителни дружества ЧЕЗ и Енерго-Про.

Заради продължаващите протести из цялата страна срещу високите цени във фактури за ток през декември книжата на ЧЕЗ Разпределение България АД – София на БФБ-София загубиха 7.27% на 19 февруари (понеделник) и затвориха сесията при 1255.88 лв. за един брой.

ЧЕЗ Разпределение е дружеството, което отговаря за поддържането на мрежата и осигуряването на непрекъсната и качествена доставка на електрическа енергия до потребителите в Западна България. Мажоритарен собственик на фирмата е ЧЕЗ а.с. – Чехия, която притежава 67% от капитала на дружеството. Останалите 33% са собственост на различни миноритарни акционери ndash; юридически и физически лица.

С акциите на ЧЕЗ Електро България АД, която снабдява с електроенергия общо 1.9 милиона крайни потребители, присъединени към електроразпределителната мрежа в Западна България, нямаше търговия. 67% от компанията се притежават от мажоритарния акционер ЧЕЗ а.с., а останалите 33% са собственост на различни миноритарни акционери ndash; юридически и физически лица

В понеделник акциите на Енерго-Про мрежи АД – Варна загубиха 2.36%, достигайки нивото от 144.50 лева. При другата фирма от групата – Енерго-Про Продажби АД – Варна спадът е с 11.58%, като затвориха при 16.80 л. за един брой. ЕРП фирмите работят в Североизточна България.

Тези намаления са следствие и от започналите проверки на дейността на двете дружества, както и изпълнението на сключените приватизационни договори. Реална е опасността след това да бъдат отнети лицензите им.

Днес (19 февруари) до обяд не се явиха мераклии да търгуват с тези книжа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст