Прокуратурата иска отнемане на лиценза на ЧЕЗ

Migration Image

Върховната административна прокуратурата поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да започне процедура поnbsp;отнемане на лиценза на ЧЕЗ заради системни нарушения на нарушения на дружеството. Това съобщи прокурор Георги Камбуров, който е участвал в проверката на дейността на доставчика на електроенергия в Западна България, провокирана от високите декемврийски сметки за ток и последвалото ги недоволство в цялата страна.

Като причини за отнемането на лиценза той посочи нарушения на Закона за обществените поръчки при възлагането на договори от страна на дружеството, с което не били избрани най-добрите условия и така били натоварени цените и съответно сметките на гражданите. Друга причина е, че при подмяна на електромерите не са съставяни констативни протоколи със старите показания на уредите. Третата причина е, че ЧЕЗ не се е съобразила с решението на енергийния регулатор през октомври 2008 г. за спиране на тримесечното отчитане на консумацията на тока, което бе обжалвано пред съда.

Прокуратурата проверява и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заради множество сигнали за дейността на регулатора. Зам.-главният прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура Камен Михов уточни, че целта е да се установи дали ДКЕВР осъществява законосъобразно функциите си, които нормативната база и предоставя. Ако бъдат констатирани нарушения, ще действаме в рамките на правомощията, които имаме, заяви още Михов.

Ако намерим за необходимо, ще се спрем и на приватизацията на ЕРП-тата и на самия инвестиционен процесrdquo;, каза още шефът на Върховна административна прокуратура. Той посочи, че прокурорите откриват много нови неща, което може да удължи проверката повече от очакваното. Михов поясни, че в прерогативите на ВАП е само да констатира нарушения, а не да повдига обвинения. С това се занимават други органи от правораздавателната система, които ще бъдат незабавно сезирани при нужда, за да предприемат действия, обеща Михов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст