Разрешиха строителството на ски писти в Банско

Migration Image

Ски зоната над Банско ще бъде разширена. Това стана ясно, след като Висшият експертен екологичен съвет одобри предложението на община Банско за промяна в плана за управление на Национален парк bdquo;Пиринrdquo;.

Решението се отнася до обособената туристическа зона в планината, която засяга около 2.2% от парка. Според зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева разширяването нямало да засегнат голяма част от Пирин.

Преди да започне изграждането на нови съоръжения за ски туризъм в района на Банско, трябва да се представи план за развитие и конкретно инвестиционно намерение, за които ще бъде направено оценка за въздействието върху околната среда и оценка за съвместимост, обясни още Манева.

bdquo;Разглеждането на предложението за промяна на плана за управлението на Пирин без оценка за оценка за въздействието върху околната среда нарушава законодателствотоldquo;, заяви от своя страна природозащитникът Тома Белев.

По време на заседанието, жителите на Банско, Добринище и Сапарева баня протестираха с настояване за разширяване на ски зоната в Пирин. Според тях строителството на нови писти и лифтове ще да осигури работата на живеещите в региона.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст