Дънките станаха на 160 години

Migration Image

На 26 февруари през 1829 г. е роден Леви Щраус (Levi Strauss, Ливай Строс; роден като Льоб Щраус, на немски: Lob Straus), американски индустриалец от еврейско-германски произход, създател на дънките.

Щраус е роден в градчето Бутенхайм в Северна Бавария като син на еврейски родители. Баща му Хирш Щраус, беден амбулантен търговец, умира от туберкулоза, когато Льоб е едва 16-годишен. Многобройното семейство попада в криза. През 1847 г. майка му Ребека имигрира в Америка заедно с малките си деца – с него и две от сестрите му. Те потеглят към двамата най-големи братя на Леви, които работят в текстилното производство в Ню Йорк. Друга причина за преселването на семейство Щраус са тогавашните вражески настроени към евреите закони в Бавария. От имиграцията си в Америка Льоб се преименува на Леви. Получава американско гражданство и работи в магазина на двамата му братя.

Новините за откриването на злато се разпростират от Изтока до Запада в Америка. През 1853 г. Леви тръгва по стъпките на златната треска и се преселва в Сан Франциско (Калифорния). Зет му, брат му Луис и самият Леви основават магазин за търговия с галантерийни изделия и платове. Стоките се умножават и към тях се добавят разнообразни изделия като четки за зъби, тиранти, копчета и цялостно облекло за златотърсачите.

Понеже и по-рано се бил занимавал с облекло и галантерия, Леви взима със себе си разнообразни платове като брезент. Скоро открива, че златотърсачите се нуждаят от издръжливи панталони при своята тежка работа. Първите си панталони той поръчва на шивач да бъдат изработени от брезента. Първият клиент, закупил си панталоните, бил така въодушевен от покупката, че цяла нощ се шляел из града и разказвал на всекиго.

Първите панталони са все още кафяви, изработени от конопени влакна и се придържат от тиранти. Скоро Щраус започва да използва деним – памучен плат, който се оцветява в синьо с индиго. Ръбовете на джобовете обаче все още са недостатъчно груби за златотърсачите, които пъхат в тях всякакви материали от мините.

През декември 1870 г. на Якоб Дейвис – шивач от Рига, му хрумва да нитва краищата на джобовете на панталоните, за да ги подсили. Понеже му липсват пари за патентоване на своята идея, превърнала се в реалност през 1872 г., се обръща към Леви Щраус, който му заема част от плата, нужен за производство. Щраус подпомага Дейвис и получава заедно с шивача патент на 20 май 1873 година. До края на годината са продадени 70 500 бройки панталони и палта от материала деним. Две фабрики произвеждат дънките тогава, а десет години по-късно действат вече над 535 предприятия.

През 1902 г. Щраус умира неочаквано в своята къща в Сан Франциско, където живее заедно със семейството на сестра си Фани.

Основаната през 1853 г. фирма, наречена Леви Щраус amp; Ко, Щраус оставя на своите четири племенника, защото той самият няма деца. Погребан е в гробището Hills of Eternity, намиращо се в Колма, южно от Сан Франциско.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст