Международната група за сакнции срещу Сирия заседава в София

Migration Image

Шестото заседание на Международната работна група по санкциите срещу Сирия, създадена в рамките на групата Приятели на сирийския народ, ще се състои днес в София. То ще бъде открито от министъра на външните работи в оставка Николай Младенов.nbsp; Целта на срещите в този формат е по-добра координация на международните усилия за оказване на натиск върху сирийския режим, чрез налагане на целенасочени санкции срещу лицата, отговорни за насилието, и чрез ограничаване на възможностите на режима за продължаване на репресиите.

В дневния ред са включени въпроси, свързани с добрите практики в прилагането на санкциите; сътрудничеството между държавните органи и частния сектор; възможния принос на МРГ за осигуряване на по-бързото възстановяване на Сирияи др.

По покана от българска страна, съ-председатели на шестото заседание ще бъдат ОАЕ и Австралия. До момента участие в заседанието са потвърдили близо 40 държави, сред които САЩ, Франция, Италия, Германия, Канада, Катар, Кувейт, Япония, Република Корея и други.

Очаква се по време на срещата да бъде прието заключително комюнике, с което да се изпрати силен сигнал, че режимът на Асад е в изолация и международната общност твърдо се противопоставя на насилието в Сирия.

До момента международната работна група по санкциите срещу Сирия е провела заседания в Париж, Вашингтон, Доха, Хага и Токио.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст