Плевнелиев: Демократичното устройство на България не може да бъде поставено под съмнение

Migration Image

Консултативният съвет за национална сигурност постигна пълен консенсус по становище и предложения относно рисковете и заплахите в страната, произтичащи от политическата и социална криза. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след края на заседанието, което продължи повече от 5 часа на Дондуков 2 . Представителите на парламентарните политически сили постигнаха общо съгласие, че демократичното устройство на България не може да бъде поставено под съмнение.

Плевнелиев информира, че парламентът ще се ангажира с изработването на специална програма за неотложните мерки и дейности, които да се свършат до края на неговия мандат. bdquo;Ще има много конкретни инициативи, които ще бъдат в диалог с гражданските организации и по различните нива на компетентност в държаватаrdquo;, допълни държавният глава.

Породени са рискове пред нормалното функциониране на институциите в България, както и от ескалация на социалното напрежение в страната, се казва в становището на Консултативния съвет, а изходът е в произвеждането на предсрочни парламентарни избори. За овладяване на кризата са необходими целенасочени действия на президента, на Народното събрание, на правителството в оставка и на местните власти, се посочва в становището на КСНС. Всички действия на институциите и политическите партии, в диалог с гражданското общество, трябва да бъдат насочени към утвърждаване на демократичните процеси, стабилността на институциите и запазване на гражданския мир и обществения ред, единодушни са участниците в заседанието.

Консултативният съвет за национална сигурност реши Народното събрание и Министерският съвет да се ангажират със спешни мерки и решения, необходими за разрешаване на проблемите, предизвикали протестите. Сред тях са измененията в Закона за енергетиката, които да направят възможно намаляването цената на тока и облекчаването на социалното положение на българските граждани, мораториум върху сделки на разпореждане и строителни дейности върху държавни и общински имоти на територията на крайбрежни плажни ивици и други, се казва още в становището.

В обръщението си към нацията от парламентарната трибуна на 28 февруари президентът ще предложи конкретни решения на част от гражданските искания с ясни срокове. bdquo;Ще гарантираме спокойствието и правовия мир в държавата. Благодарни сме на българските граждани и на протестиращите, които по един много демократичен начин показаха своята воля и своята позицияrdquo;, заяви още Росен Плевнелиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст