Депутатите отрязаха Янев за референдума за нова Конституция

Migration Image

Депутатите отхвърлиха предложение на лидера на РЗС Яне Янев за произвеждането на референдум за приемането на нова Конституция. За предложението гласуваха 21 народни представители, bdquo;противrdquo; ndash; 44, а 77 сe въздържаха.

Според вносителя обаче необходимостта от провеждането на референдум и приемане на нова Конституция е повече от доказана. bdquo;След всички събития, които се случиха в страната е повече от ясно, че българските граждани не желаят да са част от тази система, която беше направена от комунистическата върхушка в началото на прехода. Не искат този порочен модел, който докара страната до тежка ситуацияrdquo;, заяви Янев. Според него единственият изход, за да се сложи край на прехода, е свикването на Велико народно събрание и приемането на нова Конституция. Той поясни, че няма пречка и сегашният парламент да реши всенародното допитване да се състои на 12 май заедно с предсрочните парламентарни избори.

Депутатът от БСП Румен Петков поиска обсъждането на темата за провеждането на референдум да бъде оставено за следващия парламент. Според него сегашният е изчерпал ресурса си и не може да вземе решение по толкова съществен въпрос. Следващият ще бъде натоварен с по-голяма обществена поддръжка и ще има много по-голяма представителностrdquo;, заяви Петков.

Народното събрание не прие и предложение на депутата от Синята коалиция Михаил Михайлов за промени в Закона за обществените поръчки. bdquo;Предвид ситуацията в момента моето предложение е придобило особена актуалност и е много по-важно, отколкото да се разглежда споразумение за франкофони. Само по магистрала bdquo;Тракияrdquo; неизплатените пари към подизпълнители са 38 млн. Леваldquo;, аргументира предложението си Михайлов. Предложението му обаче беше отхвърлено с 56 гласа, за бяха 52-ма депутати, а с bdquo;въздържали сеldquo; гласуваха 31.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст