Добрите новини за „Струма“ свалиха кръвното на Борисов

Migration Image

Кръвното на премиера в оставка Бойко Борисов се е подобрило, след като министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова го е посетила в болницата, за да го информира лично за строителството на магистралите у нас. Това съобщи самата Павлова по време на подписванеот на договора за проектирането и строителството на Лот 2 от Дупница до Благоевград на автомагистрала Струма.
bdquo;Когато отидох да му занеса добрите новини за напредъка на Лот 1 Долна Диканя – Дупница, за сключването на договора за лот 2 и писмото от комисаря Хан, с което се одобрява апликационната форма, това допълнително подобри здравословното състояние на министър-председателяldquo;, емоционално призна пред журналисти Павлова. Тя поясни, че вчера Европейската комисия е одобрила цялата апликационна форма за изграждане на Лот-овете 1, 2 и 4 и проектирането на Лот 3 при Кресненското дефиле от магистралата.
Павлова не пропусна да се похвали, че има огромен напредък при строителствотона първия лот, който вероятно ще бъде пуснат предсрочно. bdquo;Независимо че сме в оставка, работим и полагаме усилия работата да продължи по най-добрия начинldquo;, изтъкна още министърът в оставка.
Тя припомни, че изборът на фирмата изпълнител на втория лот наnbsp; bdquo;Струмаldquo; е станал на две фази, като в крайна сметка водещ е бил принципът на икономически най-изгодната оферта. Така в крайна сметка надпреварата спечели Консорциум bdquo;Струма Лот 2ldquo;, а стройността на проектирането и строителството на 37-километровия участък е 359 млн. лева.nbsp; Средствата идват по оперативна програма bdquo;Транспортldquo; и националния бюджет, а срокът за изпълнение е 22 месеца.
Павлова коментира и забавянето на строителството на последния участък от на магистрала bdquo;Тракияldquo; при Карнобат, който трябва да бъде пуснат на 1 юли. Засега участъкът е готов на 75%, а ако изпълнителятnbsp; Сдружение Тракия ІV с водещ партньор bdquo;Холдинг Пътища не спази задълженията си по договора, той може да бъде прекратен във всеки един момент. Последните проверки обаче са показали, че има забавяне в темповете на работа на изпълнителя, което означава, че по всяка вероятност работата по обекта ще се забави, обясни още Павлова.
bdquo;Когато са изчерпани всички механизми по договор да бъде санкциониран изпълнителят, това е последната възможна стъпка. Ако продължат по този начин, има възможност това да се случиldquo;, допълни министърът в оставка. Тя уточни, че това може да стане и преди първи юни, когато е крайният срок за изпълнението на обекта. Павлова заяви още, че забавянето се е получило, заради несигурната политическа обстановка в страната. Затова сегашният кабинет не можел да гарантира какво ще се случи със стартиралите проекти, след като сегашните министри освободят постовете си.
bdquo;Правим необходимото да създадем предпоставки да не може занапред да се вземат решения, които да повлияят пътищата, които сме започнали или сега започваме, да бъдат спрениldquo;, казаnbsp; още Павлова.
Тя съобщи, че друг участък, при който има забавяне, е изграждането на Лот 2 от Димитровград ndash; Харманли на магистрала bdquo;Марицаldquo;, но не пожела да отговори с колко точно ще се проточи проектът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст