Иран и Съветът за сигурност на ООН отново се разминаха

Migration Image

Двудневните разговори между Иран и Съвета за сигурност на ООН приключиха без особен напредък. Двете страни успяха само да договорят нова среща през следващия месец в Истанбул и за подновяване на преговорите в началото на април в в Казакстан.

По време на разговорите Франция, Германия, САЩ, Китай, Русия и Великобритания предложиха да отменят някои от санкциите, ако Техеран намали обхвата на ядрената си дейност, приемана от Запада като заплаха за създаване на ядрено оръжие.

Ислямската република отрече, че програмата и насочена към производство на ядрени оръжия и отхвърли предложението на шестте държави. Така двете преговарящи страни отново не постигнаха консенсус по спорния въпрос, който вече над десет години поддържа страха от повторна война в Близкия Изток.

Политическото напрежение около президентските избори, които предстоят в Иран през този юни, повишава вниманието към действията на управляващите и предприемането на сериозни решения и компромиси с ядрената програма на страната е крайно нежелателно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст