Bankia отчете рекордна загуба за испанската история

Migration Image

Проблемната испанска банка Bankia отчете рекордна за испанската финансова история загуба в размер на 19.2 млрд. евро за 2012-а година, съобщава Wall Street Journal.

Базираната в Мадрид банка беше рекапитализирана с 18 млрд. евро спасителен заем през миналата година. Въпраки мерките кредиторът отчете печалба от едва 4.12 млрд. евро за 2012 година.

Банкиа е най-голямата от групата банки, които бяха национализирани през миналата година в Испания. Кредитната институция планира да съкрати близо 4 500 работни места и да затвори над 1000 филиала. Мерките са част от план за икономии наложен от регулаторите на Европейския съюз, в замяна на държавната помощ.

Пакетът от препоръки на Брюксел изисква Bankia да излезе от бизнеса с недвижими имоти и да се фокусира върху банкирането на дребно.

През миналата година Испания получи общо 41.4 млрд. евро от ЕС, за да оздрави губещите банки в страната.

Банкиа беше сформираната през 2010-а година от сливането на седем губещи спестовни банки в Испания. Всяка една от тях беше сериозно ощетена от заеми към строителните предприемачи и купувачи на жилища по време на имотния балон в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст