ЕС сключи сделка за таван на банкерските бонуси

Migration Image

Европейският съюз постигна споразумение за нови финансови правила, включително и за ограничаване на бонусите на банковите служите, съобщават световните агенции.

След преговори, продължили над 8 часа, парламентът и настоящото ирландско председателство постигнаха съгласие за начините, по които ще бъдат въведени новите правила в банковия сектор. Според договорените условия, размерът на бонусите вече ще бъде равен на годишната заплата на банкера, но ще може да се удвои при одобрение от мнозинството акционерите на кредитната институция.

За първи път в историята на регулацията на финансовия пазар в Европейския съюз, ние ще сложим таван на бонусите на банкерите. Това заяви Отмар Карас, заместник-председател на европарламента.

Новите правила са част от международната регулаторна рамка Базел III, обхващаща ключови промени в капиталовите изисквания за банките

Реформите са насочени към подобряване на състоянието на кредитните институции и предотвратяване на бъдещ колапс на финансовата система.

Великобритания, която е дом на най-големият финансов център в Европа, беше твърдо против въвеждането на ограниченията. Според Лондон правилата ще отблъснат талантливите банкери и ще ограничат растежа във финансовия сектор.

Базел III трябваше да влезе в сила от януари тази година, но преговорите се забавиха, от части защото ЕП настояваше да въведе таван на бонусите и защото много от държавите не бяха готови. Според някои критици именно високото заплащане на банкерите се е превърнало в двигател на спекулативните сделки, които доведоха до световната криза през 2008 година.

Финансовите министри на 27-те държави от ЕС ще се срещнат в Брюксел през следващата седмица, за да приемат новите мерки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст