Дянков: Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април

Migration Image

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, тъй като парите са налични. Това заяви в парламентът финансовият министър в оставка Симеон Дянков в отговор на въпрос на депутатите от БСП Корнелия Нинова и Димчо Михалевски за новите приоритети на правителството и възможностите за актуализиране на бюджета за 2014 година.

Той подчерта, че към края на февруари размерът на фискалния резерв е 4.1 млрд. лева, а финансовото здраве на страната било по-добро отколкото по времето на Тройната коалиция. bdquo;Вие, социалистите, спестявате една истина, че ни бяхте оставили над 4 млрд. лв. дълговеldquo;, обърна се Дянков към депутатите от БСП. Той изтъкна, че правителството е успяло да намали дългове на предишното управление на 92 млн. лева, а всяка друга политика в тази тежка икономическа обстановка в Европа щяла да доведе страната до фалит. bdquo;Всички фалити на България в модерната история са дошли по време на управление на социалистиrdquo;, заявие още министър в оставка.

По думите му страната ни се нареждала на трето място в Европа след Швеция и Германия по най-ниски дефицити. bdquo;Системата на преките данъци в страната се запази и в момента е най-благоприятната в Евросъюзаldquo;, добави още той.

В края на февруари дължимото, но неразплатено ДДС било в размер на 208 млн. лева. bdquo;Това е исторически най-ниското му ниво, тъй като традиционно то е около 400 млн. лева. Към 1 март централната власт дължи на частния сектор 91 млн. лева. За сравнение в края на януари общините дължат на частния сектор 176 млн. лева. Дянков изтъкна, че в средата на май се очакват Европейската комисия да преведе на страната ни около 180 млн. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст