Качиха АЕЦ Белене на трупчета

Мартин Димитров

След абсолютно безсмислен дебат, продължил няколко часа, със 114 гласа за, 40 против и без нито един въздържал се парламентът потвърди през седмицата решението си от 29 март 2012 г. за окончателно прекратяване на строителството на АЕЦ Белене.

Народното събрание препоръча на правителството да обяви открит международен търг за изграждането на нова ядрена мощност от поколение 3+ на площадката на Козлодуй. В решението се посочва още, че трябва да се ускорят процедурите по удължаване на срока за експлоатация на V и VI блок на първата ни атомна централа.

В предложението на депутата от Синята коалиция Иван Иванов имаше още една точка – кабинетът да обяви открит международен търг за продажба на поръчаното, заплатено и произведено оборудване за Белене, преди то да бъде доставено в България от Русия. Но за да бъде постигнат консенсус по окончателното прекратяване на ядрения проект, десните се съгласиха с искането на ГЕРБ текстът да отпадне.

Очаквано срещу гласуваното решение за спиране на втора атомна твърдо застанаха представителите на БСП. Те излязоха с контрапредложение за рестартирането на АЕЦ Белене, което обаче бе отхвърлено. Тогава червените настояха поне да се отложи решението на сегашното Народно събрание по казуса и по него да се произнесе следващият парламент. Макар че и тази оферта бе отхвърлена, отсега е ясно, че горещата тема ще се нищи отново в съвсем близко бъдеще. Според левия депутат Янаки Стоилов за партията му не остава нищо друго освен да поиска доверието на българските граждани и да формира мнозинство в следващото Народно събрание, което да възобнови изграждането на нова атомна централа. По думите на Стоилов референдумът за Белене е отключил гражданската енергия и до голяма степен е станал причина за предсрочните избори. Той отново изтъкна спорния факт, че Белене е щяла да произвежда електроенергия на цена, близка до тази на Козлодуй.

Че точката на този разговор не е сложена, се разбра и от изказването на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров. Според него е възможна хипотезата в следващия парламент освен ДПС и партията на Меглена Кунева България на гражданите да се присъедини към коалицията за Белене, за да се рестартира проектът. Ако това се случи, днешните протести ще ви се виждат като невинни сбирки на граждани в подкрепа на правителството и Народното събрание, защото ще фалирате държавата. Бюджетът не може да понесе 20 млрд. лв. за строителството на Белене. Хвърлените до момента 1.5 млрд. лв. още сега вдигат цената на тока. Ако изграждането на централата бе продължило, електроенергията от нея ще е между три и четири пъти по-скъпа от тази на Козлодуй , заяви Димитров.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст