Пътуващият цирк Жерар Депардийо

Депардийо в мандрата “Сармич”

Великият в миналото френски актьор, а в близко бъдеще заможен мордовски ресторантьор Жерар Депардийо, тръгна на дълго турне из Русия. Очевидно перспективата да поканят французина на гости е твърде съблазнителна за ръководителите на всички руски региони. Особено когато става дума за републики с добри финансови възможности като Мордовия или Чечения. Така че в близките месеци Депардийо вероятно ще посети още много провинциални забележителности.

В началото на януари 2013-а приятелят на французина, директорът на Госфильмофонд на Руската федерация Николай Бородачев, роден в Мордовия, покани актьора в историческата си родина. Там вече очакваха Депардийо. Главата на републиката Владимир Волков му връчи ключовете от жилище в престижна новоизградена сграда и отделно обеща да му построи къща на брега на река Инсар (вероятно за сметка на държавния бюджет). Актьорът получи и предложение да стане републикански министър на културата, което отказа великодушно с думите, че ще представлява Мордовия на международно равнище.

Пак през февруари Депардийо посети Азербайджан и Черна гора, където впрочем също изрази готовност да стане посланик на културата. Според някои данни обаче местните културни и научни дейци са се възпротивили на подобно назначение. Какво ли биха казали за това в Саранск, където по-рано французинът отказа министерски пост? Или той е решил да представлява едновременно културата и на Мордовия, и на Черна гора?

Така или иначе Депардийо вече пусна официално корени в столицата на Мордовия. На 23 февруари стана ясно, че графата за постоянно местожителство в новичкия му паспорт вече е попълнена. Актьорът определи решението си да се установи в Саранск като обмислена стъпка, а не като обикновена формалност.

Французинът изрази намеренията си да открие собствено заведение и на 24 февруари посети мандрата Сармич, където избра ексклузивни сирена за бъдещото си бистро. Актьорът уточни, че то ще бъде предназначено за обикновения, работещ човек. Почетният гост посети и селскостопанската фирма Октябрьская, където дегустира продукти от птиче месо, както и оранжерия, където опита пресни зеленчуци. Освен хляба насъщен актьорът получи и порция духовни ценности – той беше заведен в национално-културния център в град Старая Теризморга, в който се намира етнографският музей.

На 25 февруари вече го очакваха в Чечения, където за кинозвездата бяха приготвени вече познатите екстри – петстаен апартамент в Грозни, изпълнение на лезгинка и дори фирмен шал на футболния отбор Терек. Бившият парижанин призна, че е фен на Пари Сен Жермен, но отсега нататък ще стиска палци и за футболния клуб от Грозни.

Покрай лезгинката и шала на Терек Депардийо попадна и в дружеската прегръдка на Рамзан Кадиров. Французинът беше толкова трогнат от посрещането, че незабавно обеща на Кадиров и на своите почитатели да снима в Чечения голямо кино. Според плановете филмът ще се казва Сърцето на бащата и ще бъде посветен на следвоенното възстановяване на републиката и светлата памет на Ахмат Кадиров. Депардийо счита, че сега чеченците живеят много щастливо. По думите му нещастни хора не биха могли да танцуват толкова пламенно лезгинка.

Между Саранск и Грозни актьорът успя да купоняса и в Москва, където участва в откриването на кинотеатъра Иллюзион, а освен това се разходи с министъра на културата Владимир Медински из Большой театр. Тези срещи на Депардийо със света на изкуството бяха придружени от възторжените му изказвания, отправени към московчани и гостите на столицата. Французинът не се умори да хвали великата руска литература, балет и класическа музика, както и да напомня на гостоприемните руснаци за невежеството на френския министър, който нарече данъчното бягство на актьора в Белгия жалко.

Като цяло сюрреалистичното турне на Депардийо, което руснаците щат не щат са принудени да следят вече два месеца, напомня гастролите на пътуващ цирк. Колкото повече пътешества световноизвестният актьор, толкова по-нелепи обстоятелства се сгъстяват около него. Например вече повече от месец французинът носи с чест званието Почетен удмурт. За сведение редом с него в тази кохорта са и Алберт Айнщайн, Джон Ленън и Стив Джобс. Така че не остава друго освен да пожелаем душевно здраве на щедрия комитет, който не пести званията Почетен удмурт за добрите хора.

За щастие в Русия все още се намират весели и находчиви хора, които успяват да използват нелепите обстоятелства на обкръжаващата действителност за свое добро. Тюменският драматичен театър например публично покани Депардийо в трупата си и попадна в новинарските хроники, макар че очевидно се шегуваше с актьора и шумотевицата около неговата емиграция. Цялата суматоха около руския паспорт на Жерар Депардийо, предложението за министерски пост и луксозното жилище в Саранск ни наведе на мисълта да участваме в това всенародно състезание, призна честно директорът на театъра Сергей Осинцев. И докато неговите служители с готовност показваха на телевизионните журналисти бъдещата гримьорна на актьора, в медиите съвсем безвъзмездно попадна информация за премиерите на театъра и неговия 155-и юбилей.

Облаците над почетния гост обаче продължават да се сгъстяват. Докато кинозвездата получава безплатно елитни жилища и опитва мордовски сирена, френските медии дават да се разбере, че за тях кариерата на актьора е приключила през 2013-а. Списание Les Inrockuptibles излезе с негов черно-бял портрет и надпис 1948-2013 – това беше Депардийо. Вероятно нападките на досадните журналисти в момента малко вълнуват новия приятел на Рамзан Кадиров. Но ако реши да се върне към професията си и да снима голямо кино, той ще трябва отново и отново да сблъсква с тях. Впрочем хищните журналисти от Монмартър едва ли ще се доберат до ресторантския бизнес на актьора в Саранск. Така че месото и пресните зеленчуци са в пълна безопасност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст