Световното кино пристига през март

Migration Image

Броени дни остават до тазгодишното 17-о издание на София Филм Фест , което ще събере на едно място киномани, кинокритици, звезди, гости и журналисти. Почитателите на седмото изкуство ще могат да му се насладят от 7 до 17 март. Предвидени са и предварителни прожекции от 1 до 6 март в Дома на киното.

И тази година прожекциите ще са многобройни, като организаторите обещават над 200 игрални, документални и късометражни филма. Стартът на София Филм Фест ще бъде даден с премиерата на документалната лента Витоша на Любомир Младенов. Краят на събитието пък ще бъде поставен с прожекцията на Любов на Михаел Ханеке, който тази година бе отличен с Оскар за чуждоезичен филм. Сред акцентите в програмата е гостуването на световноизвестния режисьор и носител на Оскар Коста Гаврас, който ще получи Наградата на София за приноса си в киното. За радост на неговите почитатели той ще представи новата си творба Капитал, която бе номинирана за Златна раковина на фестивала в Сан Себастиян.

С Наградата на София ще бъдат удостоени още Ицхак Финци, холандският сценарист, продуцент и режисьор Йос Стелинг, както и италианците Паоло и Виторио Тавиани.

Призът за най-добър балкански филм ще бъде определен от жури, в което участват унгарският продуцент Дюри Дърст, канадският режисьор Дени Коте и българският продуцент Росица Вълканова.

В надпреварата ще се включат Всички мои роднини на Раду Жуде, За охлювите и хората на Тудов Джурджу, Кривина на Игор Дърляча, гръцкият L и Цветът на хамелеона. Йешим Устаоглу ще представи творбата си Чистилище, а Мирослав Момчилович ще участва със Смърт на Балканите.

Тази година филмите от рубриката Кино и вино обещават да бъдат наистина интересни. Между тях са Покана за вечеря, Храна за душата, нашумелият Джули и Джулия и две документални филма.

Новото българско кино също ще бъде добре застъпено на София Филм Фест. От 3D прожекциите за пръв път ще видим Боен клуб – Азия, Бялата мечка, Извънземни от дъното – Огънят на сътворението и Сурикати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст