Печалбата на SNB се е стопила наполовина

Migration Image

Националната банка на Швейцария (SNB) е похарчила 188 млрд. шв. франка (почти една трета от БВП на страната) през 2012-а, за да удържи тавана на националната валута към единната европейска парична единица. Централните банкери са купували чуждестранни валути от широк кръг контрагенти у дома и в чужбина, съобщи официално институцията на 7 март. Голяма част от резервите са инвестирани в правителствени облигации с висок рейтинг. През 2011-а за покупка на чуждестранни валути са били похарчени 17.8 млрд. франка.

SNB определи таван от 1.20 франка за едно евро през септември 2011-а заради мощния приток на капитали към алпийския антикризисен оазис, а шефовете й се заклеха да бранят тази кота на всяка цена. Мярката защити в известна степен конкурентната мощ на местните износители от скъпата национална валута.

Печалбата на SNB се е стопила до 6.9 млрд. франка през миналата година срещу 13.1 млрд. франка през 2011-а. Вложенията на банката в чуждестранна валута са донесли 4.5 млрд. франка печалба – с 42% по-малко, отколкото спечелените през 2011-а 7.7 млрд. франка. Това се дължи отчасти на поскъпването на швейцарската парична единица към японската и към щатската. Скокът на франка към японската йена е бил 13% през 2012-а, което се равнява на 4.7 млрд. франка загуба от курсови разлики. За същия период франкът има 2.8% ръст към щатския долар, а загубата от него е 4.8 млрд. франка.

Миналогодишната печалба на SNB от златните й резерви е 1.4 млрд. франка, натрупани от поскъпването на златото.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст