ЕВН иска преразглеждане цените на тока

Migration Image

Електроразпределителното дружество ЕВН, което обслужва Югоизточна България, ще внесе заявление в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с което ще поиска незабавно преразглеждане на цените на електрическата енергия от 1 април до 30 юни тази година. Това заявиха днес на пресконференция в БТА Йорг Золфелнер, председател на Управителния съвет на дружеството и Калина Трифонова, член на Управителния съвет на ЕВН.

Искаме от ДКЕВР решение, с което от 1 април до 30 юни всички наши разходи в електроснабдяването да са равни на приходите ни, заяви Золфелнер. Той уточни, че от 1 юли 2012 г., когато бе променен механизмът за компенсиране на разходите на електроразпределителните дружества за изкупуване на зелена енергия, до март тази година загубите на ЕВН са 100 млн. лева.

Загубата може да нарасне с още 78 млн. лева до края на юли, ако Върховният административен съд отмени въведената такса за достъп на ВЕИ производителите, които те плащат за да компенсират разходите на ЕРП-тата по присъединяване, предупреди още Золфелнер.
Проблемът идвал от лошия баланс в енергийната система, причинен от преференциалните цени за изкупуване на ток от фотоволтаиците.
От компанията предлагат енергийният регулатор да преразгледа спешноnbsp;цените, като по възможност това да не се отрази върху сметките на крайните потребители. Според Золфелнер трябва да се потърсят резерви именно от формирането на енергийния микс на страната. Той обаче не пожела да отговори от кои точно участници във веригата могат да дойдат необходимите за целта пари.
bdquo;Ако не се вземат мерки, ние смятаме, че компанията ще бъде изправена през невъзможност да посреща задълженията си, което ще затрудни подаването на електроенергия към абонатите ниldquo;, предупреди председателят на Управителния съвет на дружеството. Той обаче не пожела да отговои дали това ще доведе до спиране на тока в цяла Югоизточна България, ако енергийната комисия не уважи техните искания. nbsp;bdquo;Не очаквам да се стига до там, защото се надявам ДКЕВР да вземе правилните решенияldquo;, коментира още Золфелнер.
Според ЕВН начин да сеnbsp;компенсира този дефицитnbsp;е създаване на фонд за зелена енергия, който да има възможност да се попълва от продажба на въглеродни емисии, както и от зелената добавка, която сега фигурира в сметките. Затова от дружеството предлагат служебният кабинет да започне подготовката на законодателна мярка за създаването на такъв фонд, която да бъде предложена за гласуване от следващия парламент.

EVN България е част от групата EVN AG – водеща австрийска компания с централа в най-голямата австрийска федерална област – Долна Австрия. Компанията, листвана на Виенската фондова борса, е със стабилни позиции на европейските енергийни пазари.

Групата EVN България е създадена след приватизация на енергийни дружества в началото на 2005 г. и първоначално обхваща бизнес дейности в областта на разпределението и продажбата на електрическа енергия в Югоизточна България. От декември 2007 г. компанията е активна и в областта на топлоснабдяването в Пловдив и Асеновград, а от 2009 г. започва да реализира и проекти в областта на възобновяемите енергийни източници.

Двете дружества от групата притежават отделни лицензи за снабдяване и за разпределение на електрическа енергия. Те извършва своята дейност на територия от близо 42 хил. кв. км в Югоизточна България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст