Еврозоната подкрепя облагане на депозити над 100 000 евро в Кипър

Migration Image

Късно снощи в телеконферентно заседание еврозоната единодушно подкрепи пълното освобождаване от данък депозитите под 100 000 евро в Кипър. Това съобщи днес френският министър на финансите Пиер Московиси, цитиран от АФП. Той поясни, че лично е призовал за освобождаване на спестяванията под 100 000 евро още в самото начало на дебата.

Кипър не иска да налага данък на депозитите над 100 000, защото така парите ще изтекат от банките в страната, защото две трети от сметките са на чуждестранни граждани, смята министърът на финансите на Кипър Михалис Сарис.

Той ще замине днес за Москва, за да успокои недоволството на Русия от решението за налога. Мярката ще доведе до милиарди евро загуби за руските вложители, посочва още АФП.

Основната цел на визитата на Сарис ще бъде преговаряне за заема от 2.5 милиарда евро, който Русия предостави на Кипър през 2011 година при лихва от 4.5 на сто.

Финансовия министър на Кипър ще се опита да намали лихвата и да удължи срока на погасяване от 2016 до 2020 година. Очаква се в замяна на това Москва да поиска подробности за руските милиардери, които имат сметки в кипърски банки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст