Инфлацията във Великобритания достигна 2.8 на сто

Migration Image

Инфлацията във Великобритания през февруари бележи нов връх от 2.8% – най-високият от девет месеца насам. Това показват данни на Националната статистическа служба, цитирани от Ройтерс. Перспективите пред Острова не са розови, вещаят водещи икономисти, които прогнозират нарастване на показателя през следващите месеци.

Инфлацията се повишава в съответствие с прогнозите на анализаторите, след като задържа стабилно ниво от 2.7 на сто от октомври насам. Повишението в общото равнище на цените надхвърля целта от 2% на Европейската централна банка, поставена през декември 2009 година.

Британците се надяват, че представените днес цифри няма да намалят шанса рано или късно Централната банка на Англия да влее допълнителни пари в застиналата икономика.

Не мисля, че високата инфлация ще действа като спирачка на желанието на централната банка да направи това, ако иска, заяви Питър Диксън, икономист в Commerzbank. Все повече имам чувството, че тя се интересува повече от растежа, отколкото от нивото на инфлацията в настоящия момент, посочи още Диксън.

През миналия месец гуверньора на Бенк ъф Ингланд Мървин Кинг и други двама политици гласуваха за възобновяване на програмата на Централната банка за закупуване на активи. Но други смятат, че може да има по-добри начини за подпомагане на британската икономика, която се намира на ръба на третата си рецесия от 2008-а насам.

В сряда се очаква финансовият министър Джордж Осбърн да съобщи актуализацията в годишния бюджет на Централната банка. Очаква се още, че с идването на новия гуверньор Марк Карни през юли да настъпят още промени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст