Буда и Октопод в кривото огледало

Премиерът Бойко Борисов мълчи като Буда за тайните на прехода и необяснимата си кариера.

Буда и Октопод изпълзяват от мрака и отново се вплитат в титанична битка. Връщането им на тепиха илюстрира романтичната теза за протичащата жестока битка между доброто и злото.

Това обаче е тотална илюзия, преливаща в зловредна лъжа. Кой е на страната на доброто, кой застъпва позицията на злото? Никой не може да каже и не е в състояние да ги отличи. Героите и ситуацията се отразяват в неочаквани и гротескно изкривени изображения, каквито познаваме от стаята с кривите огледала. Стройният става дебел, красивият – грозен, уродът се кипри с фигура на бог, злото се лези с широка добродушна усмивка.

Иди разбери кой е добрият и кой-лошият в тази ситуация. Заченати в тайната лаборатория на спецслужбите, Буда и Октопод се кривят в зловещо-комични гримаси, вплели несиметрични и разкривени тела в безпощадна схватка. А докато те се гърчат пред кривите огледала, симултантният превод на коментатори от същите служби посочва на зрителите кой е на правилнатастрана и кой – не.

Господ ми е свидетел, няма нито едно нещо, от което да се срамувам, отрива потно чело премиерът Бойко Борисов, коментирайки скандала Буда. Според него компроматът е дело на хората около Станишев. Борисов обяви в прав текст, че зад папката Буда стоят тези, които Станишев е отгледал като съветници и служители в ДАНС. Същите, които забиха нож и в неговия гръб, уточни Борисов.

Преди да се появи на обществената сцена с известния си днес прякор Октопод, човекът с ножа беше един лоялен към държавата и към премиера Бойко Борисов гражданин на име Алексей Петров. Чедото на същата тайна лаборатория на службите, възпитаникът на МВР, бившата барета и бивш кадрови офицер от Държавна агенция Национална сигурност(ДАНС) днес обаче е лошият, който е извадил наяве папката със секретните материали на добрия Буда.

Буда и Октопод разкриват най-пълноценно механизма на кривото огледало, използван от тайните служби. В началото е благородният мотив за борба с организираната престъпност, който впоследствие отстъпва на чисто прагматичната констатация, че отклоненията на обекта могат да донесат бонус. Най-накрая се стига до абсурдната ситуация и в службите, и в мафията да си мислят, че имат свой човек там, където трябва: първите – ценен информатор в подземието, а мафията – къртица във властта.

Съвременната история е пълна с примери в това отношение. По ирония на съдбата най-активен при осветяването на ушетата на МВР в престъпния свят беше не кой да е, а днешният Буда. По разпореждане на премиера Бойко Борисов през март 2010 г. МВР и ДАНС извършиха проверка в архивите си съществува ли там информация техни сътрудници или служители да са били Пантю Пантев-Поли Пантев, Николай и Красимир Маринови-братя Маргини, Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Галевите, Константин Димитров-Косьо Самоковеца, Иво Карамански и Младен Михалев-Маджо.

Премиерът тогава обясни идеята си простичко. И Галеви са били офицери, милиционери, след това барети, но по мое време не са били агенти. Информацията ще се пусне, за да няма спекулации и да оставим службите да работят на спокойствие. Не може да се говори така ангро в публичното пространство. Когато има подобно съмнение, то трябва да се изясни на момента, заяви премиерът. Той дори беше категоричен, че докато е бил главен секретар на МВР, лицата, известни в публичното пространство с прякорите си от престъпните групи, не са били агенти на службите.

Иначе от справките стана ясно, че всички – с изключение на Самоковеца и Малкия Маргин, са работили за МВР преди време. От ДАНС също специално уточниха, че никой от известните хора с прякори не е бил служител на ДАНС. Октопод-ът по това време вече беше в ареста с обвинение като организатор на престъпна група. За Буда никой не говореше.

Оказва се обаче, че необявеният все още за просветлен (Буда на санскрит означава пробудения, просветления)премиер Борисов е укрил някои факти и обстоятелства. Те са му били известни, докато е бил на върха на МВР като главен секретар, под чието пряко ръководство са били както НСС (преляла се в ДАНС през 2008 г.), така и другата спецслужба – НСБОП.

В рамките на процеса Октопод стана известно, че бившият лоялен гражданин Алексей Петров всъщност е бил кадрови офицер от Национална служба Сигурност- МВР още от 2001 година. Този факт беше разкрит след ареста на Петров през февруари 2009 г. от лидера на Атака Волен Сидеров в качеството му на ротационен председател на комисията за контрол на ДАНС. Фактът, че Петров е бил служител, е регистриран в кадровото му досие, разгледано от комисията на закрито заседание.

Бъдещият Буда се държи към Октопод-а необяснимо странно още от времето на прословутия атентат срещу Алексей Петров през август 2002 г. (една година след назначаването му в НСС с чин капитан, както сочи кадровото му досие). На 15 август същата година на излизане от офиса си в плувния комплекс Спартак Петров бе прострелян от неизвестни килъри в гърдите и крака. Той можеше и да не оцелее, ако не се бяха намесили двамата му бодигардове, които се оказаха действащи служители от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Те откриха огън срещу килърите и спасиха Петров и приятелката му. След като стана известно, че охраната на Алексей Петров е от барети на реална служба, тогавашният главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов вместо да ги накаже, взе че ги награди.

Така и не се разбра какви са причините държавата тогава да вземе толкова присърце живота на бившата барета – вече бизнесмен със съмнителна репутация. Обяснението би могло да се крие в общата някога дейност на Бойко Борисов, Румен Николов-Пашата и Алексей Петров в Будоинвест ООД.

По-вероятно обаче е интересът да е бил взаимен не заради Будоинвест, а заради папката Буда, скрита в архива на НСБОП. Днес мъглявите някога обстоятелства около този атентат придобиват по-ясни очертания, особено в светлината на твърденията на Алексей Петров от 2011 г., че зад опита за покушение срещу него всъщност стои главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Причината – златната кокошка, снасяща всевъзможна информация – НСБОП, която била на косъм да я оглави Алексей Петров по предложение на вътрешния министър Георги Петканов. Това обяснение от днешна гледна точка изглежда логично – представете си начело на спецслужбата човек, който знае тайните на Буда!?

Образите в кривото огледало обаче трудно се побират в каква и да е логика. По тази причина отраженията заживяват собствен живот, а CV-то им се попълва по целесъобразност дори когато на помощ се притичват експертите по кризисен пиар. В очите на лаиците кадровото досие на бившата барета Алексей Петров е част от многотомника за престъпната дейност на подземния Октопод. Въпреки психологическия му профил, направен от психолозите от Института на МВР през 1990 г. (две години преди да напусне вътрешното ведомство), в който е записано, че Петров е с устойчива нагласа за личностно самоутвърждаване в рискова, отговорна и общественозначима дейност. Преживял е значими идейни колизии в процеса на професионалното и образователното си развитие. Активна и динамична личност. Не избягва сблъсъци. Дали днес същите психолози се чувстват прецакани? Най-вероятно не, защото онзи исторически момент е налагал те да превеждат случващото се в кривото огледало също по целесъобразност.

А ето как бившият главен секретар на МВР и сегашен премиер Бойко Борисов обяснява появата на папката Буда. Скандалът следва типичната схема при създаване на компромати, казва той. Първо, да направиш компромата така, че който го чете, да се отврати дори от себе си, и второ, да удариш главния герой по най-силната му част. Аз бях много добър полицай, твърди премиерът.

Със същата убеденост Октопод-ът говори за себе си, коментирайки службата си като агент под прикритие. Защитавал съм интересите на държавата, казва той. Дали това е било така обаче не разбрахме, защото кадровото му досие е засекретено, класифицирана информация са и задачите, по които агентът под прикритие Петров е действал, както и резултатите от изпълнението им.

Слава Богу, не така стоят нещата около папката Буда. Както услужливо посочи вътрешният министър Цветан Цветанов, срокът на давност на документите с гриф строго секретно е изтекъл и нищо не пречи съдържанието на цялата папка да бъде оповестено. В името на добрата полицейска работа на бившия главен секретар Борисов. Именно в онези години на активната му полицейска дейност подземието започна да се обезкръвява. Достатъчно е да посочим за пример силовата групировка СИК – от основателите й Младен Михалев-Маджо, Венцислав Стефанов, Румен Николов-Пашата, Дмитрий Минев-Руснака, Милчо Бонев-Бай Миле, Красимир и Николай Маринови-братята Маргини, Стоил Славов-Телето трима бяха убити по времето, когато Борисов заемаше секретарската длъжност. Венцислав Стефанов се сниши след отвличането на сина му Маджо се запиля по Швейцария, братята Маргини по-късно станаха пациенти на Темида, а Пашата остана както винаги в сянка. Заради контактите си с тези хора в оперативния отчет на НСБОП има предложение Бойко Борисов да стане информатор на службата. Два месеца по-късно обаче предложението прераства в дело за оперативно наблюдение Буда, тъй като обектът става интересен заради престъпната му ориентация.

Коя е истината за Буда, държавата засега отказва да каже. Навярно защото голяма част от нея е в ръцете на хората, които управляват механизма на кривото огледало. С надежда, макар и плаха, засега гледаме към Брюксел и към комисията по петициите към Европарламента, където бе внесено искане за изслушване на съществуващите данни за неосветленото минало на Буда. Бедата е, че кривите огледала намират приложения и там…

nbsp;

nbsp;

СББ, Златко, Альошата и други демони

На 30 декември 1993 г. се случва нещо знаменателно – група ентусиасти свикват Учредително събрание за създаването на Съюз на бившите барети (СББ). Приет е Устав, избрани са ръководни органи – управителен съвет от седем души и контролен съвет от три души. На 16 май 1994 г. СББ е вписан в регистъра на сдруженията с идеална цел с решение на Софийския градски съд, фирмено дело № 6090. Сред учредителите на СББ са Алексей Петров, Румен Николов-Пашата, Николай Добрев-бай Добри, Георги Маринов, Лъчезар Таков, Огнян Митков-Акулата, Момчил Кръстев, Валери Борисов, Сашо Алексов, Николай Тодоров, Златомир Иванов и Пламен Михайлов-Кимбата.

Години по-късно повечето от учредителите на СББ вече са се преселили във вечните ловни полета след покушения и кървави инциденти. Девет години след като родиха организацията на бившите барети, Николай Добрев-Бай Добри и Огнян Митков-Акулата са арестувани във връзка с покушението над Алексей Петров до басейн Спартак. Групата им е наречена от тогавашния заместник-шеф на НСБОП Венелин Великов фабрика за убийства. В групата са все бивши членове на СОБТ – Любомир Баров, Кирил Цинцов-Малкия, Атанас Велков, Кирил Найденов-Косата, Огнян Митков-Акулата и Димитър Димитров-Пелтека. Работниците във фабриката за убийства обаче са оправдани в съда. Единствено Бай Добри е осъден условно, но за хулиганска проява срещу журналистка от БТВ. Днес Бай Добри е пациент на специализираната психиатрична клиника Св. Наум на Четвърти километър.

Друг член на СББ – Златомир Иванов, днес лежи в реанимация след неотдавнашната стрелба срещу него. Житието му също бе пречупено в кривото огледало, което отрази в общественото пространство един подземен Робин Худ. За себе си той твърди, че не е ангел, но много от нещата, които се пишат за него, не са така. Отношенията му с официалните власти винаги са били деликатни – задържан неведнъж по подозрение за разпространение на наркотици, за поръчителство на убийства и кражби. Единствената присъда срещу него обаче е от миналата година, когато Софийският градски съд му даде осем години затвор за разпространение на дрога.

Прякорът му е останал от времето като служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) към МВР между1991 и 1993 година. Напуска в знак на протест след ареста на негови колеги в Хасково, влезли в сблъсък със сутеньори. Заедно с него отряда напускат Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, както и днешният подсъдим Алексей Петров. За Пламен Галев Златко Баретата говори с уважение: Това е човекът, който ме е създал така или иначе като някакъв командос, казва той.

Странното е, че преди да стане подсъдим по делото за създаване на организирана престъпна група Фирмата, Темида се е отнасяла към Златко все едно той действително е Робин Худ. Пример за това е прословутата престрелка пред кафенето Виро Клуб на столичния бул. Патриарх Евтимий през юли 1995 година. Тогава Златко, заедно с приближените си бивши барети Иво Русинов и Кольо Колев застрелват криминално проявените Веселин Въртийски-Патичето и Ларсен Луканов. След време прокуратурата отсича, че Златко и останалите бивши барети нямат вина и са действали в рамките на неизбежната самоотбрана. Още тогава се появиха слухове, че прокуратурата е била толкова толерантна към Златко заради неговите ангажименти към спецслужбите…

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст