Лара и мълчанието на спецагнетата

Ще научим ли кои са участниците  в голямата игра

Един от горещите картофи, които бившият вътрешен министър Цветан Цветанов хвърли в нежните шепи на приемничката си Петя Първанова, е разследването на похищението на 10-годишната Лара, дъщерята на Евелин Банев. Както вече стана известно, новият МВР-шеф е на ти с големите началници в Брюксел, с които е поддържала активен диалог преди влизането в ЕС и сетне, когато страната ни изпълнява ангажиментите си към съюза.

Но началниците в Брюксел напоследък са особено чувствителни към темата организирана престъпност в България и няма как да си запушат ушите за воплите, наддавани от противниците на присъединяването ни към шенгенското пространство. А те ни сочат с пръст и крещят, че у нас мафията си има държава. В тази връзка всяка проява на организираната престъпност у нас, която остава неразкрита и ненаказана, е удар под кръста за Първанова и екипа й.

Преди да се оттегли от вътрешното министерство, Цветанов заяви, че дъщерята на Брендо е дете, което не заслужава това, което й се е случило. Надяваме се да я открием бързо. Според него службите работят по случая много интензивно, но МВР все още не разполага с почти никакви насоки за извършителите и поръчителите на похищението. В момента, в който имаме информация и няма да попречи на разследването, ще можем да кажем повече, обеща Цветанов на сбогуване и отново призова гражданите да съдействат на полицията за разрешаването на случая.

И докато вътрешното ведомство се оглежда

в очакване някой бдителен гражданин

у нас да помогне, новините във връзка със случая взеха да пристигат от чужбина. Те засягат преди всичко Евелин Банев, бащата на отвлеченото момиче, който тези дни със сигурност се чувства като разпънат на кръст, докато брои часовете и дните в следствения арест в Милано. А има причина да ги брои, защото се надява процесът срещу него в Италия да приключи до месец-два. Крехката му надежда се крепи на твърдата убеденост на екипа му от адвокати, че обвинението не разполага с доказателства за престъпната му дейност. В италианските медии вече се тиражира позицията на защитата, че привличането на Банев в разследването за трафик на дрога на Ботуша не е достатъчно обосновано и аргументирано.

В подкрепа на тази позиция е и фактът, че Брендо е настоял делото да се води по съкратената съдебна процедура. Според коментари на италиански експерти това обикновено се прави, когато обвинението не разполага с категорични улики.

Точно в противоположна посока води друга версия, която обяснява желанието на Брендо за съкратена процедура. Според нея Банев е направил този ход, защото в такъв случай не се предвижда изслушване на обвиняемия, нито на свидетели от двете страни в процеса. Поддръжниците на тази версия смятат, че Брендо има интерес

в съда да не бъдат призовани очевидци

на престъпната му дейност, които биха могли да дадат утежняващи положението му показания.

Версиите са си версии, но в края на краищата италианският закон е казал тежката си дума и окончателното решение на съда в Милано ще се основава само и единствено на събраните досега доказателства срещу Брендо. Що се отнася до стойността им като мотив за тежка осъдителна присъда, реакцията на защитата на Банев е показателна. Стига, разбира се, това да не е просто процедурна хватка за изнервяне на противника. Така или иначе, следващото заседание е насрочено за 5 април, а се очаква процесът да приключи до края на април.

Другата новина, свързана с разследването на отвличането, също е с италиански адресат. Според авторитетния Кориере дела Сера е малко вероятно италианската мафия да има пръст в отвличането на Лара. Причината е, че Ндрангета не е била обвързана с предполагаемия престъпен бизнес на Евелин Банев. Любопитен детайл е, че според журналистите от вестника разследващите на отвличането би трябвало да насочат вниманието си към приятелите-врагове на Брендо в България, които най-вероятно са поръчали похищението.

Още по-любопитно е твърдението на Моника Добринова, майка на отвлечената Лара, че

тримата похитители са били барети

тъй като носели десантни автомати. Майката на Лара вече обяви на всеослушание, че няма доверие на българската полиция. Бабата на детето пък хвърли бомба с интервю, в което в прав текст заяви, че български политици са в дъното на проблемите на сина й Евелин. Според нея проблемите му се появили, след като синът й спрял да ги спонсорира.

Казаното от близките на Лара, разбира се, може и да е игра, предназначена да замаже очите на похитителите, които предпочитат спецслужбите да стоят далеч от случая. И докато майки, баби и дядовци пускат димки в медиите, МВР тайничко да души по следите на извършителите.

Залогът в такава игра обаче е непосилно висок – животът на едно 10-годишно момиче. В случая шикалкавенето няма да доведе до добро.

В публичното пространство вече надълго и нашироко се изкоментира благосъстоянието на Ларината рода, по бащина и по майчина линия. Стана ясно, че те нямат проблем да изплатят евентуален откуп, стига, разбира се, похитителите да не са прекалено алчни. Парите обаче имат свойството не само да откупуват живот, но и да плащат информация. Ако бандитите са от типа на Наглите, няма да бъде трудно между тях да се намери Юда, който за някой и друг милион ще изпее всичко за тях. Въпреки че е в италианския затвор, без телефон и фактически без връзка с външния свят, с изключение на адвокатите си, Брендо има огромно влияние и възможности да поръча издирването на дъщеря си и на хората, които са я отвлекли. Знаейки това, дори и Наглите не биха се чувствали комфортно и спокойно.

Дали пък бабините приказки за лошите български политици не са истина?

Политическите храненици на Брендо

може и да са се разсърдили, ако им е спрял кранчето. Доста от тях разполагат с достатъчно власт, за да получат своето по друг начин… Включително и да намерят и подходящи изпълнители професионалисти. Историята на прехода е пълна с примери – през 90-те години заради безопасността на Иво Карамански и на някои висши МВР-служители барети и спецченгета от отряда за борба с масовите безредици се изпозастреляха в Белите брези. А през 2002 г. главният секретар на МВР Бойко Борисов награди двама от поделението на баретите за това, че са охранявали и запазили живота на днешния подсъдим Алексей Петров…

Любопитно е защо словоохотливият иначе бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, който обясняваше с подробности как Брендо е организирал трафика на тонове кокаин, си затрая за къртицата на т.нар. кокаинов крал в силовите ведомства. Широкоизвестно е, че при последния арест на Брендо през лятото на 2012 г. у него беше открит документ на карабинерите от 2008 г., съдържащ информация за предстояща операция срещу него. Разбра се, че информацията е била предадена на Брендо от представители на българските правораздавателни органи, както каза тогавашният МВР-шеф Цветанов. Въпросът прокурори или висши ченгета са били информаторите на Брендо, така и не намери отговор. А не е трудно да се каже кой е. Шефът на ГДБОП Станимир Флоров, който по онова време е началник на сектор Наркотици, посочи в едно интервю, че на въпросната среща, от която е изтекла информацията, са присъствали служители на МВР и прокурори. Кой е пял на Брендо, обаче не се казва. А самият Флоров също има интерес да разбере, ако вече не го знае. Най-малкото защото информацията от партньорските служби за участието на българи в наркотрафик задължително минава през него…

Процесът в Милано едва ли ще даде отговор на този въпрос. Цветанов си тръгна и хвърли зад гърба си горещи картофи, които служебният вътрешен министър няма да има време да вдигне. Но пък може да накара това да свърши шефът на ГДБОП. Нали става дума за организирана престъпност, все пак?!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст