Неадекватност без граници

Migration Image

Поредният гаф на президента Росен Плевнелиев – при представянето на служебния кабинет,отърва новия правосъден министър Драгомир Йорданов от неудобния въпрос кой е той? Плевнелиев представи единствено премиера Марин Райков, но някак забрави за министрите (после бе казано, че било нарочно). Спомена имената само на някои от тях, а за вицепремиерите разбрахме само, че са три жени. Резилът да не бъде обелена дума за човека, който ще оглави най-невралгичния сектор може би с най-голям принос за катастрофалното положение на страната – правосъдието, не се нуждае от коментар.

Йорданов е 45-годишен. Има едва пет години магистратски стаж (две от които като младши съдия)на най-долното съдебно ниво – Софийския районен съд. След 1999 г. Драгомир Йорданов е все началник, и то в звена за повишаване на квалификацията. От 1999-а до 2004 г. е изпълнителен директор на Центъра за обучение на магистрати. След това става заместник-директор (програмен директор)на Националния институт на правосъдието (от началото на април 2011 година). В периода 2009-2010 г. е в отпуск, тъй като съдийства в Косово в рамките на мисия на Европейския съюз за върховенството на закона в бившата югославска република. Докато отговаря за обучението на магистрати (не само младши, а и такива със стаж далеч по-дълъг от неговия), Йорданов украсява визитката си със специализации в Националната школа на магистратурата в Париж, в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, в Националния съдебен колеж на САЩ в Рино, щата Невада, в Учебния съдебен център в щата Аризона, в Университета на Кентъки, в Националния център за щатски съдилища в Уилямсбърг, щата Вирджиния.

Както се вижда, квалификацията на новия правосъден министър е погълнала сериозна инвестиция. Но пък е повече от сигурно, че подобна кариера се прави със солидно обгрижване отстрани. Случайно или не, никой не е чул Йорданов да се изказва критично за българската съдебна система, смятана както у нас, така и в чужбина за бастион на корупцията и клиентелизма. Йорданов не се е изказвал публично нито за проблемите в законодателството, нито за недъзите в правораздаването, нито по повод на ескалиращите критики на Европейската комисия. Не се е обаждал и покрай нестихващите скандали около кадровите безобразия на няколкото състава на Висшия съдебен съвет, изредили се, докато той съдийства и ръководи обучението на магистрати.

nbsp;

nbsp;

Фантазиите на една блондинка

Безподобно дебелоочие демонстрира в последния ден от министерстването си правосъдният шеф Диана Ковачева. В апогея на безумието, наречено българска съдебна система, специалистката по усвояване на европейски средства по неправителствена линия, кацнала незнайно как (поне според професионалните среди) на поста министър на правосъдието, си писа пълна шестица. За 14 месеца целият й екип работил отлично и оставял едно подредено и добре работещо министерство. Срещу блестящата самооценка на Ковачева стоят задкулисни зависимости, имитация на активност и купища празни (а често и откровено глупави)приказки. Този актив прави кадъра на асоциацията Прозрачност без граници топкандидат за поста най-неадекватен член на кабинета Борисов.

В компанията на двете си заместнички Деница Вълкова и Велина Тодорова (също заели тези позиции необяснимо защо) Ковачева изброи на пресконференция куп успехи, чиито краен резултат се оказа пълен отказ от провеждане на съдебна реформа. Какво мотивира подобен извод.

Антидиалог с Брюксел

– Напук на публичната тайна, че в Брюксел не спират да се чудят как е станала министър, Ковачева отчете много добра комуникация и диалог с Европейската комисия. Нищо подобно не се видя обаче нито при излизането на отчайващия юлски доклад за България, нито при обсъждането на промените в Закона за съдебната власт, които не включиха искания от Еврокомисията пряк избор на членовете на сегашния ВСС. След доклада Ковачева се правеше, че я вали росен дъждец, а унищожителните европейски критики бяха изтълкувани като похвали. Прякото гласуване за членове на ВСС наистина беше въведено, но се прие да става по електронен път, само и само за да се обоснове абсурдната теза, че няма време да се организира пряк вот за този съвет. Промяната е на практика безсмислена, тъй като може да бъде приложена едва при избора на следващия ВСС след четири години. А дотогава, както казва поговорката, я камилата, я – камиларят. Призивите на Брюксел прекият вот да бъде проведен незабавно, което можеше да стане с обичайните бюлетини, просто бяха метнати в коша. А прословутата прозрачност на вота, която уж беше гарантирана с представяне и обсъждане на концепции, с възможност за задаване на въпроси от граждански сдружения и с публично изслушване на кандидатите, предавано в реално време по телевизията и чрез интернет, се оказа опаковка за обичайното задкулисно кадруване. В резултат новият състав на ВСС е крайно невзрачен и от него нищо добро не може да се очаква. Но пък Ковачева твърди, че е въвела стандарти за прозрачност. И понеже всичко беше много прозрачно, а диалогът с Брюксел – отличен, водещите еврочленки ни затръшнаха вратата за Шенген заради липсата на резултати в областта на правосъдието.

Законодателство на тъмно

– За медиите Ковачева произведе новината, че два от най-обемните и най-спорни законодателни проекта – за нов Наказателен и нов Административнонаказателен кодекс (АНК)били почти или напълно готови за обществено обсъждане. Това е доста невероятно, ако се премислят действията по сглобяването им досега. Основни постановки в проекта за Наказателен кодекс предизвикаха неодобрение и недоумение, а промените се оказаха далеч по-незначителни от първоначалната заявка. Когато министър Ковачева пое правосъдното министерство, работата по проекта за АНК беше на равнище работна група, която предшественичката й Маргарита Попова успя да събере един-два пъти – колкото да стане ясно, че участниците в нея не стигат до единно мнение по основни въпроси.

Знакова имитация

– Откровено глуповато прозвуча и новината, че анализът на знаковите дела у нас бил на финалната си права. Ковачева не реагира срещу решението на новия ВСС да закрие комисията по знакови дела, защо всички дела са еднакво важни. Именно тази комисия в състава на предишния ВСС направи анализ по списъка на наблюдаваните от Брюксел съдебни процеси и описа детайлно причините те да буксуват. После Ковачева обеща магистрати от чужбина да дойдат у нас, за да направят анализ по извадка от поне шест дела, включително и да обсъдят провала им с български съдии и прокурори. В крайна сметка анализираните дела се оказаха едва три, а идването на чужди магистрати у нас беше заменено с изпращане на материалите на чужди експерти в чужбина, всеки от които щял да даде собствено мнение. Ефектът от целия този анализ е ясен отсега – отбиване на номера.

Електронни обещания

– Диана Ковачева сащиса всички с констатацията, че въвеждането на т. нар. електронно правосъдие щяло да реформира съдебната система из основи и че екипът й имал решителен принос за тази реформа. Но парламентът трябваше да гласува закона за електронното правосъдие през юни. Така че нито законът е гласуван, нито е обсъждан. А едва ли и има юрист който споделя екзотичното схващане на Ковачева за същността на съдебната реформа. Защото електронното правосъдие би трябвало да улеснява гражданите в комуникацията със съдебните органи, а не да влияе на качеството на правораздаването. При това гласуваният от кабинета Борисов законопроект предвижда електронното правосъдие да заработи най-рано през 2016 г., като за създаването му тепърва ще бъдат похарчени милиони, които очакваме от европейски програми. Но паралелът с изграждането на далеч по-ограничения проект на електронна система за противодействие на престъпността (т. нар. ЕИСПП)навежда на неприятни изводи. Той се влачи повече от десетилетие, съпроводен е със скандали около потъналите в него милиони, които все не достигат. Покрай обещанието, че системата за електронно правосъдие ще включва и случайното разпределение на делата, Ковачева призна (защо чак сега?!), че този принцип масово се нарушава. В новата система човешкият фактор щял да бъде изключен и делата да се разбъркват само веднъж – вместо практикуваното сеганатискане на копчето на компютъра по няколко пъти. Ковачева, изглежда, е забравила експертните мнения на компютърни специалисти, че човешкият фактор не може да бъде изключен. И че не компютрите, а хората вършат безобразията в съдебната система.

Да финтираш Страсбург

– Повече от пресилена е и хвалбата на Ковачева за въведения от есента на миналата година вътрешен механизъм за обезщетения на гражданите за бавно правосъдие. Това стана с промени в Закона за съдебната власт и в Закона за отговорността на държавата за вреди (ЗОДОВ). Съдебният закон обаче даде възможност за обезщетяване само на пострадалите, чиито забавени дела са приключили по-малко от шест месеца преди влизането в сила на закона. Ако едно дело се е влачило повече от десетилетие, но за лош късмет е приключило само ден преди началото на този шестмесечен срок, се губи правото на обезщетение. А без да си изчерпал предвидената в ЗСВ административна процедура, нямаш право на търсиш обезщетение по съдебен ред по ЗОДОВ. Като се имат предвид и многото неясноти по прилагането на въпросния вътрешен механизъм, той се оказа просто един капан, в който трябва да паднат търсещите справедливост в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Доходоносен бизнес

– Странна е и гордостта на Ковачева от постиженията на Агенцията по вписванията, която за пръв път през миналата година работила безотказно в най-натоварените месеци. Нормално ли е да се сочи като суперпостижение обстоятелството, че най-доходоносната структура на министерството, от която служителите му и особено политическият кабинета на министъра прибират тлъсти бонуси , е работило няколко месеца без сривове? Да не говорим за шумотевицата около създадения сайт за имотните измами и пуснатата услуга SMS-известяване за движение по имотната и търговската им партида. Зад тях стои продължаващата безнаказаност при прилагане на схемите за имотни и фирмени измами. Вместо държавата да носи пълна отговорност за това негативно явление, гражданите ще я захранват с абонаментни такси, за да им бъде съобщено с SMS, че са измамени.

С чужда пита – помен

– Хвалбата на Ковачева не подмина и съдебните сгради. Кипял ремонт в помещенията на бившето ГУСВ и на т.нар. военно НДК, където ще бъдат настанени Софийският районен съд, Софийската районна прокуратура и държавните съдебни изпълнители. За него обаче данъкоплатецът беше натоварен допълнително извън бюджетите на министерството и съдебната власт. Вероятно пак от там ще дойдат и парите за новите съдебни сгради на пет административни съдилища – в Русе, Ловеч, Пловдив, Стара Загора и Кюстендил. Междувременно Ковачева се забърка в скандал със закупуването на нова съдебна сграда за районния съд в Петрич от частно лице. А държавата разполагаше със свой имот, предложен на министърката за безвъзмездно ползване.

Розови очила за затворното дело

– Ковачева удиви слушателите си и със съобщението за сериозна работа, свършена и в затворите. Добре е, че най-сетне в някои от най-натоварените затвори и в ареста на Националната следствена служба са поставени скенери, както и че в някои от местата за лишаване от свобода са направени разширения и ремонти. Това обаче става основно със средства от донори като т. нар. Норвежки финансов механизъм, по който са отпуснати 11 млн. евро. Ковачева дори не спомена факта, че строежът на поне един нов затвор беше захвърлен като ангажимент и си остава само едно намерение за неопределено бъдеще. Именно по време на нейното министерстване пък се разразиха най-силните протести на служителите в местата за лишаване от свобода, които се оплакваха от неспособността на ведомството да осигури средства за подобряване на условията на труд. Няма напредък и в ключовата сфера за редовно осигуряване работа на затворниците.

В обобщение на потопа от хвалби Диана Ковачева се изцепи, че Министерството на правосъдието никога не е работило на толкова високи обороти. Единственият проблем бил, че не им стигнало времето. Но пък всички програмни документи били готови и следващите управляващи трябвало само да ги приемат. Пази, Боже, от такива работохолици!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст