Няма сделка между Русия и Кипър за отпускане на спасителен кредит

Migration Image

Кипърският министър на финансите Михалис Сарис не успя да постигне сделка с руския си колега Антон Силуанов, след втория кръг от преговори за отпускане на кредит, съобщават световните агенции.

Имахме много честна дискусия и сме наясно колко е трудна ситуацията, заяви Сарис пред репортери след тежките преговори. Ще продължим нашите разговори, за да намерим решение, което се надяваме, че ще получи подкрепа, заяви още министърът.

Руското министерство на финансите съобщи, че Кипър е поискал допълнителни 5 млрд. евро и петгодишна отсрочка с по-ниски лихви по съществуващия вече заем от 2.5 млрд. евро, който Никозия трябва да изплати през 2016 година.

Москва има свои собствени интереси на острова, който е офшорен финансов рай за фирми и физически лица. Обемът на средствата на руските банки, които се намират в кипърски финансови институции се оценява на 12 млрд. долара. Според оценка на Moody’s пък руските банки, които извършват операции с компании, регистрирани в Кипър и с кипърски банки, рискуват да загубят между 43 и 53 млрд. долара, ако парламентът бе приел данъка върху депозитите.

И естествено Путин направи своя ход. Той проведе телефонен разговор снощи със своя колега Никос Анастасиадис, а няколко часа по-късно законодателният орган блокира налога. По този начин така нужният заем от 10 млрд. евро за Кипър бе спрян от Европейската централна банка. Очакванията, че Кремъл веднага ще отпусне спасителните милиони на Никозия на този етап не се оправдаха. на практика в ход е сложен сценария, който може да доведе до пълната икономическа хегемония на Русия над Кипър, който с всеки час се отдалечава от Европейския съюз.

Служители на кипърското финансово министерството, разкриха, че министърът на енергетиката на страната също е бил в руската столица, уж на туристическо изложение. Новината подхрани спекулациите, че достъпът до богати газови резерви може да бъде част от сделката за руската помощ. Кипър е открил големи находища в свои води, граничещи с Израел, но те трябва тепърва да бъдат развити. Дори се заговори, че Газпром вече е предложил неофициално собствена програма за помощ, според която Кипър може да получи пари за възстановяване на икономиката си, като продаде правата върху изследването на газовите залежи. Руската компания обаче отрече да е отправяла такава оферта.

За всички е ясно, че милиардите от Москва си имат цена, която ще трябва някой да плати. И докато от Брюксел се държат като ощипана госпожица, Путин е готов да направи големия си удар и да откъсне закъсалата страна от Европа. Според анализатори оцеляването на Кипър се е превърнало в открита финансова война между Германия и Русия. На този етап Кремъл печели, но дали цената за това ще бъде фалитът на една държава от ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст