Свиха още прогнозата за растежа на Великобритания през 2013-а

Migration Image

Британският финансов министър Джордж Озбърн обяви, че растежът на британската икономика за тази година, ще бъде наполовина на прогнозирания по-рано. Това стана днес по време на представянето на годишния отчет за бюджета на страната. Озбърн се обърна за помощ към Централната банка на Англия, за да стимулира на стагниращата британска икономика.

Финансовият министър, заяви още че инфлационната цел на централната банка ще остане на нивото от 2% годишно, но това не е достатъчно. Както виждаме през последните пет години, ниската и стабилна инфлация е необходимо, но не достатъчно условие за благополучие, посочи Озбърн пред парламента.

Британският министър заяви, че се очаква икономиката на страната да нарасне само с 0.6% през 2013 година. Стойността е два пъти по-ниска от прогнозираните цифри само преди три месеца. Озбърн все пак обеща да се придържа към курса на строги икономии.

Според него може да се наложи Централната банка на Англия да използва нетрадиционни инструменти на паричната политика и да посочи по-ясна представа за това какво възнамерява да прави в бъдеще. Подобни инструменти, използвани в миналото, са включвали печатане на пари за изкупуване на активи като начин за наливане на пари в брой в замиращата икономика.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст