Европол изпищя от мафията

Migration Image

Мрачен доклад за организираната престъпност в Европа разпространи тази седмица европейската полицейска организация Европол. Годишният й отчет предвижда непосилна работа за всички полицейски служби на континента, а наблюденията й определят организираната престъпност като динамичен и сложен феномен, който изправя сигурността и просперитета на ЕС пред сериозни изпитания. Това е заключението на шефа на Европол Роб Уейнрайт, който, за разлика от добрия си приятел, бившия ни вътрешен министър Цветан Цветанов, е наясно, че е изключително трудно гръбнакът на мафията да бъде пречупен.

Според Европол в страните от ЕС действат 3600 активни престъпни групи и над половината от тях се занимават с контрабанда и измами. Инструментариумът им обаче е изключително богат и разнообразен, а те вече са открили и нови нови възможности, породени от световната финансова и икономическа криза. Практиката на Европол сочи, че с намаляване на покупателната способност на потребителите групите са активизирали дейността си по фалшифициране и подправяне на различни стоки от бита – например перилни препарати, хранителни стоки, козметика, фармацевтични продукти. Престъпните дейности се подхранват от растящата корупция сред отговорните държавни чиновници, най-вече в страните с орязани заплати, се казва в доклада.

Според криминолози от Европа мафиотските структури на континента все повече функционират като предприятия или корпорации, действащи по правилата на пазарната икономика. Те сключват договори помежду си, използват общи платформи и престъпни групи от подизпълнители, дори упражняват контрол върху качеството, се казва в анализа им. Наблюдаваме процес на престъпна индустриализация, категорични са експертите.

Доказателство за трансграничния характер на организираната престъпност и за направеното от добре функциониращи групи бе информацията, изнесена на заседание на Варненския апелативен съд в началото на седмицата. Апелативните магистрати потвърдиха първоначалния арест на 27-годишния руснак Вадим Бернард Шеен и на Сергей Шарашенидзе от Естония, които бяха задържани на 7 март тази година при специализирана полицейска акция в хотел Иглика в курорт Златни пясъци. Тогава полицаите иззеха от двамата престъпници множество пластики за източване на пари от чужди кредитни карти. Естонецът направи самопризнания, от които стана ясно, че става дума за непозната доскоро у нас схема за източване на данни от чужди банкови карти. В основата на измамата е бил уебсайт, създаден специално за продаване на банкова информация. Специалната интернет страница създавала сложен механизъм от действия по регистрация, която става чрез поръчители и такси. Веднъж допуснати до online пазара, играчите можели дори да избират от коя държава да закупят информация за сметките по чужди банкови карти. Сложната система със сигурност е действала и в България. Разследващите установили, че Вадим Шеен е извършил транзакция с фалшива пластика. Чужденците живели в престижни хотели, пазарували с фалшивите карти скъпи стоки, които препродавали, за да имат живи пари.

Апелативните магистрати решиха Шеен и Шарашенидзе да останат в ареста. Междувременно прокуратурата определи 500 лв. парична гаранция за Тодор Димитров, третият обвиняем по досъдебното производство. Втората съдебна инстанция потвърди, че събраните в хода на разследването веществени доказателства, самопризнанията на Сергей, както и обясненията на другите обвиняеми лица по категоричен начин обосновават предположението за източване на банкова информация и за преправянето на платежни инструменти. Вадим вече е осъждан в Германия за пребиваване без документи, както и във Франция за хулиганство. Именно във френския затвор той се запознал с Тодор Димитров. Сергей Шарашенидзе също е осъждан във Франция пак за фалшифициране на банкови карти.

Междувременно във вторник (19 март) в столицата гръмна новината, че двама нашенци са успели да източат от сметката на неназован софиянец цели 570 200 евро. Собственикът на сметката се оплакал още през юни миналата година в Седмо районно управление за липсата на парите му. При разследването били установени извършителите Л.Д. (62 г.) от Завет и В.Ц. (41 г.), роден в Димитровград, живеещ в София. Оказало се, че на 19 март миналата година двамата представили в столична банка фалшиво пълномощно и изтеглили парите. От МВР уточниха, че на пълномощното бил придаден вид, че е подписано от собственика на сметката и е заверено от нотариус. Справка в полицейските регистри показала, че 41-годишният В.Ц. е известен с множество измами и е осъждан за кражба и измама. Той е успял да се укрие и е обявен за общодържавно издирване. Колегата му Л.Д. обаче е привлечен като обвиняем и е с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Действията по разследването продължават.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст