Най-доброто предстои

ГЕРБ е като Дянков - по стълбата надолу

В новата предизборна програма на ГЕРБ най-вероятно ще бъде записано, че данък Лихва, който бе въведен по предложение на Дянков, ще падне от януари следващата година.Поне това твърди отговорникът за съставянето на програмата Томислав Дончев пред медиите. Разчетите показаха, че този налог не носи голям приход на хазната, но за сметка на това бе приет негативно – както от бизнеса, така и от хората. Това коментират фенове на обездянковяването, автори на партийния документ, който в края на март в суров вид ще бъде представена на лидера на партията Бойко Борисов и на изпълнителната комисия. Отговорник за програмата е бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев, когото преди да подаде оставка Бойко Борисов предложи и за министър на финансите на мястото на Симеон Дянков.

Спомняте ли си как Дянков излъга всички с този данък. Как отричаше, че се готви ново данъчно бреме, как после го пробута с поправка в преходните и заключителните разпоредби на поправките в Закона за ДДС, които вече са вписани като промени в Закона за данъка върху доходите на физическите лица. Как съпротивата на няколкото еднооки Самуилови депутати беше сломена със заповед от Банкя, как всички се обявиха против това финансово насилие, как…

Не може да не припомним изказването на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев в Народното събрание по време на дебатите за приемането на данъка върху лихвите: Да вярно е, че немалка част от депозитите, които ще обложим са на хората от средната класа, повечето от които са в бизнеса. Те най-добре знаят, как парите, които седят блокирани в банките пречат на бизнеса. Как се създават работни места? Като си държиш парите в банката и чакаш на лихвите? Какъв бизнесмен и родолюбец си ако смяташ да седиш и да взимаш пари от банката и нищо да не работиш и да не създаваш работни места.

И сега партията, сред чиито лидери е и Велчев най-нагло ни обяснява какъв нескопосан данък са въвели народните й избраници. Кога лъжат ГЕРБ-ерите? Когато приемаха закона или сега когато казват, че ще го отменят?

Ако новото законотворческо хрумване на ГЕРБ стане факт, в бъдещия партиен документ за първи път във финансовата история на България една партия с предизборна програма ще маха данък, въведен напук на предходната й предизборна програма от самозабравили се управляващи. Говори се, че това щяло да стане със стара дата – от датата на действие на данъка – първи януари тази година.

Ето ги скритите резерви за повишаване на жизненото равнище. Ето откъде след година държавата ще върне натрупаните вноски от налога, и то накуп. Радвай се, народе! Джакпот! Кеф ти за ток и парно, кеф ти за учебници, кеф ти за трапеза. Умната ти държава се погрижи в тази ветровита година част от спестяванията ти да са на най-сигурното място – в хазната. Банка може и да не плати, но хазната – никога. Така че най-доброто предстои!

Сега е модерно ГЕРБ-ерите да търсят разбиране. През последните петнайсетина дни те повтарят като мантра: В политиката по доходите сгрешихме, но сега осъзнахме грешките си. Пропускат да споделят с активно и пасивно протестиращите, че става дума не за техните доходи, а за нашите. Принципът проба – грешка е добър, той е ключов вид самообразование. С едно уточнение, че е важно на чий гръб или за чия сметка става то. Нови знания – само на собствен гръб!

Е, ГЕРБ платиха за грешките си. Но помислете, преди да ги обявите за вече много образовани. Ако се втренчите в ерата Дянков, ще видите, че това, което ще се случва с данък Лихва, всъщност е игран мач. Иззетото, откраднатото след това да се върне като благодеяние. Бащата на българската финансова стабилност Симеон Дянков ни… стабилизира майката. Омете нощвите на граждани и дребен бизнес, като ги побърка от данъчни корекции и някакви си такси, окабеляваше и омотаваше в интернет контрол и не даде пиле да прехвръкне над пенсии, заплати и майчински в продължение на три години. За да може на четвъртата, изборна година да вдигне бюджетните разходи с 2.5 млрд. лв., а прословутият клонящ към нула дефицит от 0.5% за миналата година да умножи по три до 1.5 на сто. И да каже: Ето, като ме слушкахте и папкахте (пардон, гладувахте), ето ви сега наградата.

Та, мисълта ми е, че ГЕРБ сега се държи като Дянков. Когато става дума да се върнат като бляскаво благодеяние няколко десетки милиона лева, откраднати от хората, това не е чак толкова трудно.

Но най-доброто предстои!

nbsp;

Чавдар Цолов, професионален оптимист

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст