Съмнителен СЕМ избира радиошеф

Съветът за електронни медии (СЕМ)

Съветът за електронни медии търси нов генерален директор на Българското национално радио. Мандатът на сегашния изтича на 29 май. Надзорниците решиха, че приемникът на Валерий Тодоров ще седне в шефското кресло десетина дни след изборите – на 23 май. Тодоров бе преизбран за втори мандат през пролетта на 2010-а и по закон няма право да се кандидатира за следващ.

Събирането на документи за нов радионачалник тръгна на 20 март, а крайният срок е 19 април. Допуснатите до конкурса кандидати ще бъдат ясни на 10 май. В три поредни дни – на 20.21 и 22 май, пък медийните експерти ще събеседват публично с одобрените, а след това с явно гласуване ще изберат най-достойния.

Надзорниците подминаха без внимание исканията на синдикатите на Драган Цанков 4 изборът да бъде отложен. Причината за настояването им бе огромният риск той да бъде обжалван в съда. Проблемът е, че легитимността на един от петимата членове на СЕМ е поставена под въпрос. Мандатът на София Владимирова, която е от парламентарната квота, е изтекъл още на 24 юли миналата година, но народните избраници от незнание или пък заради съвпадения не са изпълнили заръките на закона и не са избрали кой да я замести. Със сигурност и новото Народно събрание няма да се втурне веднага да избира попълнение за медийния регулатор.

Юристи също не са единодушни по казуса. Според част от тях, ако СЕМ избере нов директор на БНР със сегашния си състав, то хипотезата конкурсът да отиде директно при Темида е напълно реалистична. От регулатора обаче дадоха за пример, че от миналото лято досега само едно от решенията им – за отдаване на радиочестота, е било обжалвано заради мандата на Владимирова пред Върховния административен съд. Магистратите отсекли, че нарушение няма. Семаджиите дори допълват, че ако до края на мандата на Валерий Тодоров нямало легитимен негов наследник, тогава решенията на сегашния радиошеф щели да са нищожни.

Из гилдията се надигнаха отново гласове мандатите на директорите на двете обществени медии – БНТ и БНР, да бъдат синхронизирани с тези на колегите им от Евросъюза – пет години вместо три, както е у нас. Но за това са необходими промени в Закона за радио и телевизия. Такава бе и една от идеите в новия медиен закон, който ГЕРБ обеща, че ще напише по време на управлението си, но документът така и не видя бял свят и отлежава някъде в чиновническите бюра.

Бъркотията може да възникне и около избора на тв началник, тъй като мандатът на Вяра Анкова изтича в средата на юли. Но дотогава все пак има някакви шансове съмненията около легитимността на СЕМ да се разсеят.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст