В Бургас започва програма Достъпно ин витро

Migration Image

В Звеното по асистирана репродукция към Родилно отделение на Бургаската болница започва програма Достъпно ин витро, съобщиха от местната администрация. Целта е млади семейства с репродуктивни проблеми, които не разполагат с необходимите финанси, но искат да имат дете, да извършат процедурата на половин цена. Към момента класически цикъл на ин витро, който включва изследвания, медикаменти и самото оплождане, излиза към 6000 лева. С програмата за Достъпно ин витро цената е значително намалена – около 3600 лева. Програмата е насочена към млади семейства – до 36-годишна възраст. Жените трябва да бъдат със запазена яйчникова дейност и без тежки придружаващи заболявания. Така концентираме усилията при жени, при които чисто физически процентът успеваемост е по-голям, каза д-р Табакова, която е ръководител на Звеното по асистирана репродукция.

За да насърчи допълнително двойките с репродуктивни проблеми, община Бургас започва отделна еднократна инициатива, която ще обхване пет процедури, но няма общо с програмата за Достъпно ин витро. По инициатива на зам.-кмета по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, няколко двойки с репродуктивни проблеми ще получат медикаментите за процедурата на 50% по-ниски цени, а също така ще заплатят 20% по-ниски такси в МБАЛ-Бургас.

Това има смисъл най-вече за тези двойки, които са кандидатствали и за субсидия от общината. Двойките могат да съчетаят намаленията с помощта от Общинския фонд за ин витро, която е в размер на 2000 лева. Така процедурата излиза много по-поносима финансово, каза зам.-кметът д-р Лорис Мануелян. Това се отнася само за тези, които са кандидатствали за помощта и са били одобрени. Ако двойките съчетаят намалениятa със субсидията от Общината, ще платят само 1600 лева.

Те отново трябва да отговарят на критериите да са до 36-годишна възраст без яйчникова поликистоза и тежки заболявания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст