Плевнелиев: Инфраструктура не e екселски таблици в Министерството на финансите

Migration Image

Българската инфраструктура не може да е предмет и продукт само на екселски таблици в Министерството на финансите, да гледаме в бюджета и да гледаме това, което можем да строим. Тя трябва да е плод на динамично планиране и за целта ще използваме интегрирани инструменти, като еврофондовете, държавните инвестиционни заеми, публично- частното партньорство и други.rdquo; Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на осмата Годишна национална конференция bdquo;Стратегическа инфраструктура България 2013ldquo;.

С повече оперативни проекти искаме да усвоим същите пари, посочи още държавният глава. Според него трябва да се предоговарят над 120 до 140% по оперативните програми, тъй като ако се договаря само на 100%, те не се изпълняват качествено. Той призова за много внимателно планиране и подготовка на оперативните програми за следващия програмен период.

Той декларира намерението си България да бъде една от първите държави, които ще подпишат Споразумението за партньорство за новия програмен период. Нещо повече, още от 1 януари 2014 г. страната ни трябва да започне да договаря и разплаща по оперативните програми.

bdquo;Европейската икономика е болна, не се развива добре. Проблемите ще продължат. Никой в Брюксел не очаква растеж в следващите една, две или, три години. Ще имаме много трудно десетилетие. Зависи какви проекти ще стартираме и до колко те ще иамт ефект на мултипликатор, каза още Плевнелиев.

Пътната инфраструктура на Северна България ще е тотален приоритет за следващия програмен период, декларира още президентът. Той посочи, че чрез еврофондовете ще се строят автомагистрала bdquo;Хемусrdquo;, пътя Видин ndash; Ботевград, тунела под Шипка, разширението на участъка между Русе и Шумен. Подготвяме първите публично-частни партньорства. Двата стратегически проекта за това са скоростният път Русе ndash; Свиленград, скоростният път Черно море, който ще свърже Бургас, Варна и Констанца. Има заявен интерес от Катар, Китай и Турцияrdquo;, заяви още президентът.

Според него страната ни има нужда от още два моста на река Дунав. Според Плевнелиев единият от тях трябва да е при Русе, но те първа ще се уточнява дали ще се разширява сегашното съоръжение или ще се строи ново.

Освен инфраструктурата, важни са и реформите в образованието, здравеопазването, енергетиката, посочи още държавният глава. Според него именно в тази посока служебният кабинет работи много усърдно.

Важно е в предизборната ситуация да чуем силните, а не партизанските послания, призова президентът. Апелирам и се обръщам към всички, защото изкуственото противопоставяне на социалната политика и политиката на доходите срещу инвестициите в стратегическа инфраструктура е неработещ модел за България и е неприемлив вариант. Това е едно много опасно противопоставяне. Добрата инфраструктура е основна предпоставка за привличане на инвестиции, за икономически растеж и за социално развитие. Затова и в бъдеще правителството, правителствата, които ще дойдат, независимо от кой цвят, независимо кой ще управлява, да, те ще работят за икономически растеж и за социално развитие и това означава да запазят фокуса върху ускореното изграждане на инфраструктурни проекти в името на устойчивото и балансирано развитие на България и нейните региони, каза още държавният глава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст