Обсъждат суицидното поведение на форум в столицата

Migration Image

Министерството на здравеопазването, Националният център за обществено здраве и анализи и Центърът по психично здраве-ВМА организират дискусия с главни редактори, издатели и практикуващи журналисти от печатни, електронни и интернет издания, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Темата на дебата е bdquo;Превенцията на суицидното поведение и ролята на медиите ndash; практически утвърдени европейски и световни практикиldquo;. Повод за срещата са зачестилите през последните месеци в България случаи на актове на суицидно поведение, които закономерно бяха отразени широко във всички медии.

За участие в дискусията са поканени представители на ръководствата на печатни и електронни издания, на СЕМ, на сдружения на журналисти и издатели, журналисти.

Целта на срещата е да се намери баланса между свободата на медиите при отразяването на кризисни събития, от една страна, и пълноценното информиране на обществото като се отчитат доказалите ефективността си практики за възпрепятстване на актове на суицидно поведение. Здравни експерти от СЗО и европейски институции обръщат внимание, че детайлното отразяване на личните трагедии крие потенциал за предизвикване на т.н. bdquo;ефект на доминотоldquo; и може да отключи автодеструктивно и суицидно поведение сред много други хора.

Срещата ще бъде открита от заместник-министъра на здравеопазването Лидия Нейчева. Презентация по темата и встъпителни изказвания ще направят и експерти от НЦОЗА-секция bdquo;Психично здравеrdquo;, както и психолози от Центъра по психично здраве ndash; ВМА. Идеята на организаторите на срещата е в хода на дискусията всички участници да обсъдят възприетите в редица страни в Европа и света модели за поведение на медиите и специфичния начин на отразяване на събития от суициден характер.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст