Наредихме листите по свършената работа

Migration Image

Найден Зеленогорски е роден на 2 септември 1961 г. в с. Садовец, Плевенско. Завършил е икономика в УНСС, има специализация по Мениджмънт и маркетинг в Ротердам, Холандия. Между 1992 и 1997 г. е директор на Български пощи – Плевен. Депутат от СДС в 38-ото Народно събрание. Три пъти е избиран за кмет на Плевен – през 1999, 2003 и 2007 година. През 2012 г. Найден Зеленогорски напусна СДС и се присъедини към Движение България на гражданите. Женен, с едно дете.

Г-н Зеленогорски, колко сериозни са вътрешните трусове в регионите в Движение България на гражданите?

– Има сътресения в четири-пет общински организации от общо 250, което не мисля, че е кой знае колко сериозно. Между другото същото нещо се случва и във всички партии в България. Друг е въпросът, че интересът и очакванията към нас са по-големи, което лично мен ме радва, защото никой не хвърля камъни по безплодно дърво. Искам обаче да изясня едно нещо – хората, които са били на ръководни постове във въпросните общини, не са избрани от членската маса, а са били утвърдени от Националния съвет. В устава ни е записано, че когато партията се разрасне, ще бъде направен избор за постоянни ръководства по места – в момента те са временни. Идеята беше партията да не се капсулира и да не се избират едни и същи хора. Така че е доста абсурдно онези, които са били спуснати там – защото реално те са спуснати – да говорят за парашутизъм. В партията реално избрани са единствено членовете на Националния и на Контролния съвет, за които беше гласувано на учредителния конгрес.

А какви бяха критериите, по които преди време назначихте същите хора, които сега се бунтуват, за шефове на местни организации и координатори?

– Да бъдат мотивирани, да работят за идеята и каузата и да работят като общ екип. Аз имам един любим футболен отбор, който е пълен със звезди, но играта не му върви. Други, в които има по една-две звезди или пък няма нито една, се справят много по-добре. Очевидно обаче, че когато хората не виждат веднага реализирането на личните си амбиции, те не се чувстват комфортно. Движение България на гражданите е дългосрочен проект, в който всеки ще намери мястото си, но подходът всичко или нищо веднага е доста абсурден.

На кои места в листите попаднаха водачите по места?

– Това стана в зависимост от конкретната ситуация и от свършената от тях работа, а ние имаме ясно измерими показатели. Например областният координатор в Монтана е на първо място в листата там, а шефът на партията в Банкя е на 5-о място в 25 МИР. Аз също съм водач в Плевен, местни хора са водачите в Ловеч, във Враца и на много други места. Същевременно имаме структури, които държаха начело да има човек от централата, който да е ясно разпознаваем – в Кърджали например такъв е проф. Велислав Минеков, а областният ни координатор е на второ място. Знаете, че в Плевен БСП сложи на първо място Стефан Данаилов, но това изобщо не е трагедия за тях. Въобще и в другите партии имат проблеми по места, но никъде не беше преекспонирано по този начин. Огромната гласност, която беше дадена на случаите в Пловдив и Сливен, според мен показва, че нашите конкуренти са част от този сценарий. Като опитен човек в политиката съм далеч от мисълта, че е възможно малко сътресение в някоя община просто така да се преекспонира в националните медии. Това може да стане по два начина – или с пари, или с помощта на силните на деня.

Като човек, свързан с българската десница как гледате на ситуацията с провалената коалиция между ДСБ и Синьо единство? Има ли този път прави и криви?

– Аз наистина съм емоционално свързан с дясното, но най-голямата ми тъга е, че всичко, което предрекох, че ще се случи, се случи. Не само това, ами и очакванията ми бяха надминати. Не мисля, че ще се намери някой, който да отрече, че съм сред онези, стоящи в основата на създаването на Синята коалиция. Тръгнах си точно защото познавах добре хората и структурите и знаех какво следва след разпадането на Синята коалиция. Но по-добре е да започнеш нов проект, отколкото да се опиташ да възстановиш счупена ваза, тъй като такива усилия рядко дават резултати. Бях решил да се откажа от политиката, но г-жа Кунева ме мотивира да създадем този десен проект, който е отвъд наслоенията на прехода и който не си поставя за цел непременно и бързо да влиза във властта.

Обявихте, че няма да правите коалиции с ГЕРБ, БСП и ДПС. Възможно ли е обаче да подкрепите заедно с някоя от тях едно програмно правителство? Чисто терминологично това не би била коалиция.

– Няма как да направим коалиция с ГЕРБ, защото те се провалиха и показаха, че не могат да се справят. Смятаме, че управлението на ГЕРБ реално не е дясно управление. С БСП имаме идеологически различия и също не бихме могли да направим съюз. Това обаче не означава, че ако имаме припокриване с програмите на определени партии, ние не бихме помислили да подкрепим дадено правителство. Например – ако се съгласят да дадат с 500 млн. лв. повече за образование, лекарствата на децата до 7 години да са безплатни, да върнат швейцарското правило за пенсиите, да се направи саниране на сградите с минимално и дори нулево участие на гражданите. И тук въобще не става въпрос за бакалски сметки, за механичен сбор от процентите, които партиите ще спечелят на изборите. Тази тема предстои, но наистина не мисля, че трябва да бъде основополагаща.

Ще търсите ли подкрепата на ГЕРБ за членство в Европейската народна партия?

– Всичко е въпрос на процедури. След изборите, когато видим в каква кондиция се намираме, ще вземем решение дали да кандидатстваме. Но самият факт, че имаме подкрепата на фондация Конрад Аденауер – фондацията на християндемократическия съюз на Ангела Меркел – е достатъчно доказателство за подкрепата на ЕНП и на европейските десни партии за нас.

Само с пари от Конрад Аденауер ли става финансирането на партията, при все че все още не можете да разчитате на държавна субсидия?

– Финансирането на различни наши срещи, семинари, събирания, програми и пр. минава, освен през подкрепата на Конрад Аденауер и през дарения.

Колко е била издръжката на Движение България на гражданите за миналата година?

– Не мога да ви кажа точно, но реално всеки един от нас с лични средства и с дарения участва в развитието на проекта. А що се отнася до изборите, най-вероятно ще изтеглим кредити, като ще бъде залагано лично имущество на колегите, за да можем да използваме тези средства за изборната кампания. Това е и отговорът на въпроса дали сме партия на олигарсите, както някои се опитаха да ни вменят.

Преди четири години Бойко Борисов и Цветан Цветанов направиха същото – заложиха домовете си, за да изтеглят заеми.

– Да, съгласен съм. Ние обаче казваме, че тази държавна субсидия е прекалено голяма и трябва да бъде намалена наполовина. Не мисля, че е нормално в една бедна държава като България управляващите да получават 20 млн. субсидия годишно. И 10 млн., а дори и няколко милиона са напълно достатъчни. Въпросът обаче е в същото време по никакъв начин да не допускаме финансирането да става от сивата икономика или от бандитските среди.

Протестиращите издигнаха сходни искания с вашите тези. Това не обезсмисли ли част от прокламираните от вас намерения?

– Много преди началото на протестите ние артикулирахме това, което по-късно хората, които протестираха, формулираха като свои искания. Заявихме, че трябва да има по-добър баланс между инфраструктурата и отварянето на новите работни места, доходите, насърчаването на бизнеса. Защото именно този дисбаланс доведе до това, което се получи. Иначе и за монополите, и за гражданското участие Меглена Кунева говори месеци преди президентските избори през 2011 година.

Но не се ли получи така, че идеите на партията ви бяха обезличени?

– Няма такова нещо. За мен припокриването на тезите е доказателство, че ние говорим за онова, от което хората се вълнуват. Още повече че част от нашите привърженици също бяха сред протестиращите.

Миналата година предложихте да има отделно министерство на Северозападна България, а наскоро разширихте идеята до ведомство за целия Дунавски регион. Какви са ви идеите за намиране на допълнително финансиране?

– Всъщност проблемът не е в липсата на ресурс, още повече че в следващия период България отново ще получи финансиране от ЕС. Проблемът е, че вече толкова години страната прилага конкретни проекти, а вместо да се получи икономическо, социално и териториално сближаване на шестте планови икономически района, пропастта расте. И това е написано дори в гласуваната през август Национална стратегия за регионално развитие – т.е. предишното правителство си го призна. Как могат да се наливат милиарди и вместо разликата да намалява, тя да се увеличава? Очевидно е, че става въпрос за липса на концепция. Ако погледнете районите, ще видите, че оценката на Северозападния район по десетобалната система е 2, район Северен-Централен е с 2.2 , а на Югозападния с център София – с 5.5. В последните десет години 65% от инвестициите са влезли в Югозападния район, а едва 2.31% – в Северозападния. И не може сега да казват: Изберете ни още веднъж и това, което го направихме за Южна България, ще го направим за Северна. Строят се магистрали в Южна България, а по Хемус не се прави нищо. Науката го показва ясно – там, където има най-ниска гъстота на пътната мрежа, не влизат инвеститори и не се създават работни места. Резултатът е, че за десет години населението на Северозападна България е намаляло трайно – с 20-25 процента. Ние обезлюдяваме територии и се отказваме от територии без война.

След анализ решихме, че е по-разумно да има целенасочени действия – не само в Северозападния район, а в цяла Северна България, които да стъпят върху Дунавската стратегия. И мисля, че хората от София, Бургас, Варна и Пловдив ще разберат, че в Северна България има страшен проблем. Много важно е изграждането на магистрала Хемус – до Велико Търново тя може да се финансира с европейски фондове, а до Шумен – или от държавата, или с концесии. Проблемът е, че самото проектиране не е приключило, а за него трябват поне две години, след което е необходимо време и за отчуждителни процедури. Цялата концепция, по която се работи до момента, е сбъркана. Ако такава има изобщо.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст