Проф. Петров: Разпоредих проверка на направленията за специалисти

Migration Image

Разпоредил съм районните структури на МЗ да извършат проверка на обема от направленията за специалисти. Това заяви здравният министър проф. д-р Николай Петров, който откри новото инфекциозно отделение бургаската болница. Трябва да видим дали има занижени количества и ако това е така, кои точно направления са в недостатъчност и дали има пациенти, които ще останат без направление. Това няма да го допусна, категоричен бе Петров. Той уточни, че има разминаване в информацията, подавана от личните лекари и тази от директора на НЗОК д-р Пламен Цеков. Според данните от д-р Цеков вчера имаше направления за интензивното лечение в болниците и действително в някои от тях има нарастване на обема. В други болници обаче има спад на обема, което страшно много че учудиrdquo;, каза още проф. Петров.

Проблем с направленията за специалисти няма, категоричен бе управителят на НЗОК Пламен Цеков. За тримесечието са им раздадени достатъчно направления. Имат възможност ако имат недостиг да ползват така наречените прословути 10%. Имат възможност да прехпвърлят от диспансерни случаи на използвани направления, имат още една четвърта възможност, ако изразходят всички направления по останалите три възможности да поискат от Районната здравноосигурителна каза допълнително направления, каза още Цеков.

Здравният министър пък припомни, че за да има заплащане, трябва да има и извършена лечебна дейност, който трябва да се отчете в Касата. Министърът даде за пример проблема с ин витро процедурите. bdquo;По информацията на д-р Цеков наистина е плащано малко за репродуктивно лечение, но в същото време не са постъпили отчети за извършеното в тази посока. За всяко плащане, което излезе от НЗОК, е нужен отчет от съответно лечебно заведениеrdquo;, каза още здравният министър. Той посъветват колегите си редовно да отчитат дейността си, за да получат съответното заплащане.

bdquo;Стилът ми на работа не е конфронтацията, а да се съберем заинтересованите страни – НЗОК, лекарските и пациентски организации, за да чуем мненията на всички. Аз съм човек от здравната система, а не чист управленец, както сте свикнали да виждате в лицето на министъра. Поради тази причина искам да постигна консенсус при решенията на проблемите в системата. Всичко останало е нагнетяване на напрежение и изкривяване на думитеrdquo;, каза още проф. д-р Петров.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст