ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Водни неволи от своеволни началници

Петър Тунев

Пълният хаос в държавата през последните месеци съвсем ошашави народа. Никой не знае на кого да се жалва, ако възникне проблем, и от кого какво да иска. В тази ситуация единственият разпознаваем като спасител по всички въпроси се оказва президентът на републиката Росен Плевнелиев. И колкото и смехотворно да звучи, преди дни се стигна дотам той да решава проблемите на… благоевградското ВиК дружество. Спешен сигнал с описани нарушения на управителя му Петър Тунев е изпратил до държавния глава инициативен комитет и иска отстраняването на водния началник.

Очевидно хората не разчитат на служебния премиер Марин Райков и на служебния министър на регионалното развитие Екатерина Захариева – те просто са уведомени за случая. Прокуратурата също ще трябва да се намеси. В сигнала били съобщени

резултатите от направено разследване

което установило фрапиращ конфликт на интереси, в който е попаднал управителят Тунев.

Става дума за това, че в нарушение на закона и без да се обявява обществена поръчка, е било създадено смесеното търговско дружество Благоевградска Бистрица ООД. Собствеността в него е разпределена между държавното ВиК ЕООД Благоевград, на което са отредени едва 10 на сто от нея, и частната фирма, в което държавата държи едва 10%, и ВЕЦ Енергия ООД, което е собственост на ЕРП Енерго Про.

Компанията ползва закупеното от държавата оборудване

за планираните девет водноелектрически централи. И по този начин новоучреденото дружество става монополист и на произведената от деветтe ВЕЦ електроенергия. През лятото на миналата година без никакво основание и без да бъдат информирани гражданите на Благоевград, твърдят хората от инициативния комитет, е наложен воден режим – точно по време на най-големите летни жеги. Така гражданите са били подложени на неистови житейски изпитания. По тази причина по това време е отстранен и тогавашният управител на ВиК Благоевград Божидар Спасов. Според хората това се е случило, защото държавното водно дружество е предоставило водния ресурс на ВЕЦ-овете, за да може те да бъдат лицензирани.

Вместо нещата да се оправят, на мястото на Спасов е назначен главният инженер по това време Петър Тунев. Той обаче на практика защитава собствените си интереси – чрез частните си фирми Хидро – Славово ООД и ЕТ Петър Тунев-Волта той е обслужвал енергийните проекти на частните ВЕЦ-ове. Освен това дейността му като служител в държавна фирма е подпомагана от съпругата му, която пък отговаряла за разрешителните на ВЕЦ-овете в Басейнова дирекция в Беломорския район. Сякаш за да е по-цветно кълбото от интереси, се появява още един факт – че управителят Тунев е съдружник с Янко Таков, сина на бившето комунистическо величие Пеко Таков, в дружество Хридро-Славово ООД, заедно с фирма Каро Трейдинг на Красимир Караиванов. Фирма Хридро Славово е регистрирана в София и е с предмет на дейност пренос и разпределение на електрическа енергия, МВЕЦ и други енергоносители.

ВиК е сладък обект за частните интереси

това е фирма, в която има трайни парични потоци, и частният сектор проявява интерес – така обясни атаките срещу него Тунев и определи протестите като водевил. Що се отнася до съдружието си с Янчо Таков, той обясни, че не се срамува от това, Таков просто му е би клиент, докато работил в частния сектор.

Работници от държавното предприятие пък направиха контраподписка, с която защитават шефа си.

Искаме да спрат нападките срещу управителя, защото те са неоправдани, а целта е някой друг да застане на неговото място. Той е доказан професионалист, познава до последното винтче системата. Изграждането на негативния образ на нашия управител се пренася и сред работещите. Не можем да работим спокойно и да изпълняваме служебните си задължения, застана самоотвержено в защита на началника си председателят на КНСБ в предприятието Пламен Петров.

Очевидно

проблемите в държавните ВиК дружества не са единични

В началото на март сухият режим надвисна и над главите на гражданите в Добрич. Причината бяха близо 5 млн. лв. задължения към електроразпределителната компания Енерго-про, която започна периодично да спира за по 24 часа тока на ВиК – Добрич, и водата нямаше как да стигне до потребителите. Тогава бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова спешно уволни стария директор и назначи на негово място инж. Юлиян Иванов. Макар че дни след това стана ясно, че преди три години (със съдебно решение от 13 януари 2009-а) Иванов е бил осъден, защото в качеството си на длъжностно лице откраднал… водопроводни тръби. Това се е случило, докато е бил началник на поделението на добричкото водно дружество в Тервел.

Протести имаше и срещу водния началник във Варна

Преди по-малко от месец хората поискаха незабавна отмяна на решението за поскъпване на водата във Варна (от 1 февруари) и свикване на общото акционерно събрание на ВиК Варна, което да освободи управителя Валентин Вълканов от поста му. Протестиращите от Отворения обществен съвет обаче изрично настояваха той да не бъде освободен от отговорност. В писмото си до Министерския съвет (от 1 април) те бяха приложили резюме и анализ, съдържащи твърдения за извършените нарушения във ВиК. В сигнала си протестиращите алармираха, че ВиК Варна има дългосрочен инвестиционен кредит за 15 000 000 евро. Заемът е сключен през 2007-а с фирма Комунаркредит Австрия и ВиК е заложило срещу него всичките си приходи от продажби през следващите 15 години.

В резултат на това ВИК-Варна ООД е поставено в затруднено положение да постигне добри финансови резултати и има възможност кредитът да стане незабавно изискуем предвид на това, че дружеството е заложило всички свои приходи от продажби, като с това е положена процедура по скрита приватизация. С цитирания кредит се финансира изграждане на водопровод Камчийски пясъци, като приходите от потребителите на питейна вода от построения водопровод от горе цитирания кредит не покриват разходите по изплащане на лихви и главница по този кредит. Според хората от Отворения обществен съвет повишението на цената на водата с 0.18 лв., или с 8.94% при инфлация от 4% през същия период, е единствено и с цел да се прикрият и заметат последиците от икономически неизгодния кредит.

Те поискаха да бъде направен пълен анализ на минали и сегашни злоупотреби във ВИК Варна ООД.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст