Задава се краят на паричните стимули

Бен Бърнанке - шеф на федералния резерв на САЩ

Директорът на клона на Федералния резерв в Далас Ричърд Фишер призова щатската централна банка да намали обема на месечните покупки на активи под сегашните 85 млрд. щ. долара. Той заяви също, че се вижда краят на продължилия три десетилетия пазарен възход на облигациите. Един от най-ревностните критици на политиката на печатане на пари сподели разсъжденията си пред репортери след реч в Торонто на 4 юни.

По-рано, на 22 май, управителят на Федералния резерв Бен Бърнанке заяви, че на следващите няколко съвещания на банковия паричен комитет ще обсъди с колегите си дали да ограничат паричните стимули за икономиката, ако са налице признаци за трайно подобрение на пазара на труда.

В тази връзка главният икономист на Дойче Банк Йозеф Лаворна допусна, че през септември щатските централни банкери ще орежат с почти една трета количеството активи, които пазаруват всеки месец. Първата редукция ще е в размер на общо 25 млрд. щ. долара, като с 10 млрд. долара ще бъде намалена стойността на купените ипотеки и с 15 млрд. долара – на щатските ДЦК.

Това, разбира се, ще се случи при стабилен икономически подем и по-силен пазар на труда. Публикуваните през седмицата фундаментални икономически показатели на САЩ обаче не бяха особено оптимистични.

Априлските фабрични заявки са се увеличили с 1% в сравнение с март при прогнозиран ръст от 1.5%, което се дължи на по-ниското търсене на стоки за краткотрайна употреба. Добрата новина е, че поръчките на стоки за дълготрайна употреба са скочили с 3.5% – знак, че фирмите вече се абстрахират от лекото забавяне на икономическия растеж на страната и черпят оптимизъм от подема на жилищния пазар и от по-високото доверие на местните домакинства в стопанската перспектива.

Нови 135 хил. американци са започнали работа през май, по данни на института за проучване на пазара на труда ADP. Очакванията бяха тази бройка да е 165 хиляди. За сметка на това по-малко граждани са подали молби за обезщетение при безработица през миналата седмица – индикатор, че компаниите са уверени в стабилността на вътрешното търсене на фона на очакваните съкращения на федералния бюджет и на увеличенията на данъците.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст