КНСБ поиска предсрочни избори

Migration Image

Изходът от създалата се ситуация в страната са предсрочни парламентарни избори. Въпросът е кога това може и трябва да се случи. Това се посочва в позиция на КНСБ, която идва дни, след като и от КТ Подкрепа се обявиха за рзпускане на настоящото Народно събрание.

От Конфедерацията на независимите синдикати смята, че преди да определят датата на предсрочния вот, народните представители са длъжни да приемат поредица от закони и норми, без които нито предсрочните избори ще доведат до исканата качествена промяна в обществено-политическия живот, нито държавата ще е в състояние да продължи да функционира. Те трябва да се определят по общо съгласие на парламентарните и извънпарламентарни политически сили, като се зачете мнението на социалните партньори и на гражданското общество. Според КНСБ такива са актуализацията на бюджета за 2013 г. и приемането на този за 2014 г. законови промени на изборните правила, законодателни решения за ребалансиране и възстановяване на справедливостта в енергетиката и други. Важно е също да се отчете времето за финализиране преговорите с ЕС за следващия програмен период и да се гарантират условия за усвояването на предвидените средства. Синдикатът счита, че за приемане на необходимите законови решения са необходими няколко месеца, но не-по късно от края на годината, при интензивна и непрекъсната работа на комисиите и пленарния състав на Народното събрание.

КНСБ осъжда поредицата от непрозрачни и погрешни кадрови решения на парламента и правителството. С известни изключения, заявеното като непартийно и експертно правителство не се състоя. Това обстоятелство очевидно дава отражение в работата му. Същевременно предприетите спешни мерки в икономическата и социална сфера са във вярна посока, макар и недостатъчни, заявават още от сидниката.

Конфедерацията е категорична, че в рамките на времето за парламентарните решения е нужно работещо правителство, в този или друг състав То трябва бързо да възстанови дейността на Националната система за тристранно сътрудничество и секторния диалог, да интензифицира дейността си и предприеме необходимите организационни, структурни и други мерки за стабилизиране на икономическата и социалната системи, за решаване на неотложните проблеми на най-уязвимите групи от населението и за гарантиране функционирането на институциите и държавността.

КНСБ настоява всички парламентарно представени политически сили да реагират на очакванията на обществото и призивите на Президента на Републиката. Политиците дължат на България зрялост и отговорни действия за решаване проблемите на хората, а не отстояване на партийно-политическите интереси.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст