Плевнелиев: ПАСЕ да спре наблюдението върху България

Migration Image

Постмониторинговият диалог на ПАСЕ с България трябва да отпадне. За това призова президентът Росен Плевнелиев на среща с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Жан-Клод Миньон

Мониторинговият диалог от 1992 г. и постмониторингът на ПАСЕ с България след 2000 г. изиграха важна роля за демократичните промени в България, за реформата на законодателството и за укрепването на демократичните институции. Сътрудничеството с ПАСЕ помогна и за изпълнение на политическите критерии за членство на България в ЕС, заяви държавнитя глава. Той поясни, че за изминалите повече от 20 години България е постигнала значителен напредък във всички области, обект на мониторинг. Същевременно страната ни е единствената държава-членка на Европейския съюз, спрямо която се прилага тази процедура на наблюдение. С резолюция на ПАСЕ от януари 2013 г. постмониторинговият диалог беше запазен, като областите на наблюдение бяха ограничени до реформата на съдебната система, свобода и прозрачност на медиите и промяна на Изборния кодекс.

Председателят на ПАСЕ Жан-Клод Миньон подчерта, че към днешна дата е необходимо мониторинговият механизъм да бъде преразгледан. Според него целта не е механизмът да бъде ограничаван, а държавите в мониторинг или постмониторинг да не се чувстват дискриминирани. През януари тази година само два гласа не достигнаха на България, за да бъде прекратена процедурата по наблюдение, припомни Миньон. Затова трябва да се помисли за интензифициране на помощта и по-ефективно използване на механизмите на Съвета на Европа, без това да се счита за дискриминация спрямо една или друга страна, заяви Миньон. Съветът на Европа е наш общ инструмент и трябва заедно да го подобрим и да го направим по-успешен, подчерта председателят на ПАСЕ. Той допълни, че предстои скоро да бъде определен нов докладчик за България в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Плевнелиев и Миньон дадоха висока оценка за мисията на ПАСЕ при наблюдение на предсрочните парламентарни избори през май. Като цяло и двамата са съгласни, че вотът е протекъл по нормален начин и докладът на наблюдателите е обективен и балансиран.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст