Покойният руски адвокат Магнитски осъден за данъчни измами

Migration Image

Съдът в Москва призна за виновен покойния адвокат Сергей Магнитски за укриване на данъци. Той почина зад решетките през 2009 г., докато повече от година очакваше съдебния процес.

Съветът по правата на човека заяви, че има данни, които показват как Магнитски е бил пребит до смърт. Руският президент Владимир Путин отхвърли твърденията за изтезания в изявление през миналата година. Тогава той посочи, че Магнитски е починал от сърдечна недостатъчност.

Руските власти прекратиха делото срещу адвоката след неговата смърт, но отново го възобновиха през 2011 година. Според редица юристи подобно действие е незаконно, тъй като магистратите не са получили съгласието на роднините на Магнитски. Това обаче не попречи на съдът в Москва да осъди и бившия клиент на Магнитски – Уилям Браудър. Британецът оглави международната кампания за изобличаване на корупцията в Русия. Браудър получи задочно девет години затвор за укриване на данъци. Той живее във Великобритания и възможностите на Русия да го вкара в зад решетките са силно ограничени. Интерпол отказа да го включи в международна списъка за издирване, след като реши, че делото в Русия срещу него е политически мотивирано.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст