Стойнев призова да се забави изграждането на техпаркове

Migration Image

Изграждането на София тех парк е добра идея, но не по време на сегашната криза, в която се намира бизнесът. Това коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на среща за бъдещата европейска програма bdquo;Иновации и конкурентоспособност за периода 2014-2020 година. Според него сега българските предприятия се нуждаят от друга подкрепа, а не от изграждането на технологичен парк.

Проектът София тех парк се оказа, че буксува, въпреки че са изпълнени всички мерки, каза министърът. В същото време няма липса на сграден фонд, тъй като някои от постройките, които в момента са занемарени може да се реновират, коментира Стойнев. По думите му сега се изразходват средства главно за командировки и за консултантски услуги. Не може, когато един проект буксува, за следващия програмен период да се залагат десет пъти повече такива проекти, отбеляза министърът. Той призова да не се изливат излишни пари в строителство.

Стойнев не пожела да отговори дали ще смени ръководството на технологичния парк, което беше назначен от предишното правителство. Сега директор на проектната компания е Елица Панайотова.

София тех парк е първият по рода си в България и е на обща стойност 50 млн. евро. От тях 42 млн. евро се осигуряват по оперативна програма Конкурентоспособност, а останалите 7.5 млн. евро представляват национално съфинансиране.

Следващата седмица пък предстои обсъждане на мерките на правителството за промяна в Закона за обществените поръчки в посока съкращаване на процедури и по-голяма прозрачност, изтъкна Стойнев.

На срещата с бизнеса беше представен и вторият актуализиран вариант на новата оперативна програма за бизнеса. Като приоритети в нея са залага развитие на предприемачеството и бизнеса, иновациите, зелената и енергийно ефективна икономика, и нисковъглеродните технологии и интернационализацията на малките и средни предприятия.

Новата Иновации и конкурентоспособност трябва да се фокусира върху процедурите за безвъзмездно финансиране и главно върху тези за технологична модернизация, изтъкна още Стойнев. Той отбеляза, че в предишния вариант на програмата се е наблягало предимно върху финансовия инжинеринг.

Министърът се надява страната ни да договори за втория програмен период по-голям от сегашния бюджет на програмата, който да е поне 1.1 млрд. евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст