Брюксел разследва най-големите телекоми в ЕС

Migration Image

Регулаторните органи на Европейската комисия разследват някои от най-големите телекомуникационни компании на континента зради налагане на такси на доставчиците насъдържание с цел по-бърз и лесен достъп до техните мрежи.

Офисите на френският Orange, германският Deutsche Telekom и испанският Telefo’nica са били претърсени през тази седмица. От компаниите потвърдиха информацията.

Европейската комисия заяви, че разследва дали телекомуникационните компаниите са злоупотребили с господстващото си положение на пазара при продажбата на интернет. Такива оферти често се сключват с доставчиците на съдържание като Google и Apple или специализирани интернет провайдъри.

Проблемът е, кой трябва плати за увеличаване капацитета на оптичните системи, по които се предава съдържанието, като например онлайн видео във висока резолюция, изискващо голяма честотна лента.

Според телекомите нарастващият трафик означава, че доставчиците на съдържание трябва да влагат повече средства за подобряване на капацитета на интернет инфраструктура. Някои, като Orange дори са започнали да събират такси, известните като пиъринг споразумения.

Според Европейската комисия дружествата, които са разследвани може да са нарушили антитръстовите правила на ЕС, които забраняват злоупотребата с господстващо положение на пазара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст