Чобанов: Актуализацията на бюджета е нужна на бизнеса

Migration Image

Актуализацията на бюджета първо е знак, че ще бъде прекратена политиката, която се водеше до момента да не се разплащаме с бизнеса. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов в кулоарите на Народното събрание.

Само поради забавянето на възстановяването на ДДС през миналата година, както ми докладваха от НАП, вече сме задължени в размер на 25 млн. лева с лихвите, а за първите 5 месеца на годината тези лихви са за над 12 млн. лева, посочи още Чобанов.

По думите му такава практика няма как да бъде толерирана, тъй като допълнително натоварва и без това оскъдните ресурси, с които разполага фиска. При актуализацията на бюджета голяма част по посока разходи ще бъде за разплащане именно на задължения към бизнеса. Приходната част също не е разчетена добре. Имаме очакване за БВП да е с 1.5 млрд. лева по-нисък, каза още министърът. Според разчети на финансовото ведомство най-вероятно ще има и по-ниско потребление с 1 млрд. лева, което също оказва влияние върху данъчните приходи.

От данъка върху доходите от лихви са събрани досега 29 млн. лева, а са разчетени 132 млн. лева. Най-много 70 млн. лева от тях изглежда няма да бъдат събрани, алармира Чобанов. Според него очакваните приходи от ВЕИ също няма да постъпят в бюджета. Само тези неща, които изброих са за общо 300 млн. лева, които няма как да бъдат наваксани заради процеса на планиране, подчерта министърът.

Според Чобанов размерът на дълга се запазва. Той уточни, че държавата не е задлъжняла допълнително над предвидения в бюджета праг. В първите месеци на следващата година ще попълним фискалния резерв, тъй като тогава ни очакват сериозни плащания по външния дълг. За да бъде изпълняван бюджетът трябва да бъде разчетен добре и актуализацията се налага именно заради това, че не е добре разчетен. Това не означава разхлабване на разходите, освен изброените като приоритети, каза още Чобанов. Според него актуализацията на финансовата макрорамка е признаване на действителното състояние на държавата.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст