Чобанов кани Дянков на кафе

Петър Чобанов

Министърът на финансите Петър Чобанов обмисля да покани на среща своя предшественик Симеон Дянков, както и всички други предишни свои колеги, на която да обсъдят ситуацията в страната, включително и актуализацията на бюджета. Това съобщи Чобанов пред журналисти в парламента в петък (12 юли). Имам намерение срещите да са регулярни. Техните съвети са важни, заяви още финансовият министър.

Възможно е идеята му да прерасне и в нещо като клуб на бившите финансови министри, където да бъдат обсъждани актуални теми.

Министърът повтори, че приходната част на бюджета също не е добре разчетена, като има например плащания, които ще бъдат извършени догодина и не са били предвидени за тази заради нормативни проблеми.

За неизпълнението на бюджетните приходи се оказаха виновни и банките. Причината според Чобанов е в тяхното приспособяване на поведението или, иначе казано, създаване на банкови продукти, които попадат извън обхвата на данък Дянков. По думите на финансовия министър до момента от данъка върху доходите от лихви по депозитите са събрани едва 29 млн. лв. при разчетени 132 млн. лева. Така една проста екстраполация показва, че най-много от това перо могат да бъдат събрани 70 млн. лв., коментира още Чобанов.

Той увери, че при актуализацията на бюджет’2013 ще се запази общият размер на дълга и страната ни няма да задлъжнява над предвидения праг от 14.6 млрд. лв. в края на годината. Дано и опонентите му са чули внимателно какво казва, защото коментарите им по темата досега само разгоряха ненужни страсти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст