Местан: През последните 4 години бе нарушен духът на Конституцията

Migration Image

През последните четири години беше нарушена философията, духът и принципите на българската Конституция. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна в Деня на Конституцията. Той уточни, че ДПС е спазвало основния закон през всичките тези години, въпреки, че Движението за права и свободи не е било сред най-големите привърженици на Конституцията при нейното приемане.

Той попита риторично какво общо има с духа на българската Конституция фактът, че никой не можа да посочи на Муса Палев друга вина, освен неговата религиозна принадлежност.

Чухме много изявления, включително и от държавния глава, с които се осъжда езика на омразата, расизма и ксенофобията, каза още Местан. Той бе категоричен, че тези правила биха звучали убедително, само ако последователно са били осъждани през годините. Политиката не търпи двойните стандарти. Ефектът на бумеранга неизбежно ще стигне всеки, който е съдник, на онова, което сам е имал като поведение в предишни периоди, предупреди Местан.

Той бе категоричен, че днес Конституцията задължава политиците да уважат волята на суверена, който е решил да има многопартийна демокрация.

Местан се обърна към премиера Пламен Орешарски, който бе в пленарната зала с думите: Г-н министър-председател, силно ви поощрявам да останете верен на духа на българската Конституция, да изпълнявате все така отговорно своите задължения.

Вие и вашите министри сте избрани само от 120 народни представители, но носите отговорност за съдбата на всички. Разбираме колко ви е трудно, разбираме, че това е първото българско правителство, зад което няма ясно изразено парламентарно мнозинство, каза още Местан.

Нямате друг изход. По-лошият вариант беше да оставим неразградена авторитарната система на Цветан Цветанов, категоричен бе Местан.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст