Спете спокойно, спестители!

Migration Image

Българските банкови спестители няма да плащат за оздравяване на заплашени от фалит банки, каквато ще бъде масовата европейска практика от началото на 2018 г. Това довериха единствено на Банкеръ запознати със сложните процеси на пазарене и лобиране в рамките на ЕКОФИН, довели до първия случай на успешна защита на националните ни интереси като член на ЕС.

Европа ще прави това, което ние отдавна сме направили. След пет години всички страни членки на ЕС, които нямат гаранционни /спасителни/ схеми като нашия Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), ще са принудени да ангажират в спасяване на потъваща банка не само акционерите и облигационерите, но и спестителите й. Тези средства трябва да достигнат до 1.3% от общия размер на гарантираните банкови депозити в цялата страна. Т.е., Европа ще прави това, което ние направихме отдавна и вече имаме натрупани над 1.4 млрд лв. или 4.9% от депозитите в страната. Калин Христов като министър на финансите в служебния кабинет започна битката за справедливата кауза, наследникът му Петър Чобанов я завърши успешно. Беше решено: България няма да натовари банките (разбирай депозитите на граждани и фирми) освен сегашните 0.5% такса, да плащат допълнително заради европейските щения. При положение, че средствата натрупани във ФГВБ по експертно мнение са напълно достатъчни да се посрещнат нуждите на няколко големи банки, ако, не дай, Боже, изпитат остър недостиг на капитал.

От изключението България ще се възползват още Швеция, Полша, Малта, а може би и по-голямата част от централно и източноевропейските членки на ЕС, който имат подобни, по-зле или по-добре капитализирани фондове. И така: влоговете до 100 000 евро остават защитени от ФГВБ, а към всички пари над тази сума няма да се посяга при банкова криза.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст