Туристическият бранш продължава с натиска

Migration Image

И тази седмица икономическият министър остана без заместник, който да отговаря за туризма. След скандалите преди седмица, когато премиерът Пламен Орешарски попари мераците на босовете от бранша да им направи министерство, но обеща спешно да им назначи ресорен началник, очевидно преговорите по кандидатурата пак са зациклили. Неуморните браншовици обаче атакуваха отново премиера в четвъртък (11 юли), когато официално му внесоха своите номинации. Орешарски може да си избере някой от тях. Сред предложенията на бранша са Бранимир Ботев, който е председател на надзорния съвет на Винарска изба Долината на розите и председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България. Член е и на управителния съвет на Националния борд по туризъм и на Деловая Россия- Европа. Влиза и в състава на Консултативния бизнес научен съвет при министъра на земеделието и храните.

Кандидат на отрасъла е и Елена Иванова. Тя е председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг и собственик на хотелите Амфора и Империал.

Третото предложено име е на Валери Стоянов. Той е заместник изпълнителен директор на Изпълнителна агенция Военни клубове и военно почивно дело в Министерството на отбраната. Бил е прокурист и член на съвета на директорите на Хемусхотелс АД, изпълнителен директор на Пампорово АД, член на директорския борд на Слънчев бряг АД и управител на Интерхотел Гранд хотел София.

Както през миналата седмица, така и през тази не мина без изненади. След тогавашното предложение Славка Бузукова, главен редактор и изпълнителен директор на вестник Стандарт, да стане шеф на бъдещата агенция по туризъм или заместник-министър, който да отговаря за този бизнес, новата номинация сега бе на Анелия Крушкова. По времето на управлението на НДСВ тя вече беше председател на Агенцията по туризма, а по-късно стана заместник-министър на… транспорта. Управлението на тройната коалиция Крушкова преживя пък като съветник на министъра на държавната администрация Николай Василев. Била е и управител на болница Токуда и на спедиторски компании.

В списъка е и Алекс Орешков. Той е доктор по география на туризма в Българската академия на науките, магистър на Туризъм и хотелиерство от Софийския университет и управител на хотел Лъки Банско. В професионалната му биография влиза и управлението на хотелите Принцес, Берлин Парк и Скай Уей. Преди това е управлявал човешките ресурси на Шератон София Хотел Балкан, бил е началник на управление Национална туристическа политика в бившето Министерство на търговията и туризма, както и директор на Българския национален туристически офис в Лондон. Член е на Българската туристическа камара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст