ЕЦБ запазва лихвата за кредитиране в еврозоната

Migration Image

Размерът на основния междубанков лихвен процент за кредитиране в еврозоната ще се запази. Това съобщи днес Европейската централна банка. Тримесечният Euribor остава без промяна от 0.226%, а шестмесечният държи ниво от 0.342 на сто. Основната лихва на ЕЦБ е 0.5% и също не променя нивото си.

Еврозоната бавно започва да излиза от рецесията през второто тримесечие на годината. Това стана ясно миналата седмица, след като бяха официално оповестени резултатите за растежа на страните от валутния съюз. Моторът на този процес са двете най-силни икономики на континента- германската и френската.

Обещанията на ЕЦБ да поддържа ниски базови поцентни ставки не позволява да се изключат възможностите за тяхното увеличаване в условията на засилени инфлационни влияния. Това съобщава в своя месечен обзор Бундесбанк.

Германската централна банка припомня, че през юли гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги предприе безпрецедентна стъпка, обещавайки да запази ниските процентни в дългосрочна перспектива, а през текущия месец той потвърди своя ангажимент. През май ЕЦБ понижи лихвеният процент до историческия минимум от 0.5 % за годината.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст